ENIs oljeplattform Bouri DP4 utenfor kysten av Libya er den største i Middelhavet. Foto: Cipiota / cc by-sa 3.0 / Wikimedia Commons.

Det italienske multi­nasjonale energi­selskapet ENI, som er blant de største i verden, planlegger å øke produksjonen av olje og gass med 3–4 prosent hvert år frem til 2027 og deretter holde den konstant frem til 2030, går det frem av selskapets egen plan for industriell utvikling.

Samtidig hevder selskapet, der den italienske staten eier ca. en tredjedel, at det vil være i rute med sine forpliktelser til reduksjon i utslipp av klimagasser til 2030, skriver L’Indipendente.

Det multinasjonale olje­selskapet gjentar at alle utslippsmål står ved lag:: « –5 % innen 2030, –80 % innen 2040 og nullutslipp innen 2050».

I en strategi­rapport som ENI offentlig­gjorde torsdag, går det frem at karbon­fangst og -lagring (CCS) vil være et fundamentalt virke­middel for selskapets reduksjoner i utslippene.

Men utslippsmålet gjelder bare selskapets egen virksomhet. At de fossile energi­kildene som ENI selger, vil bli brent ett eller annet sted, affiserer ikke deres interne regnskap.

I strid med anbefalingene fra Det inter­nasjonale energi­byrået (IEA) vil ENI også investere i ny olje- og gass­virksomhet. Selskapet oppdaget nylig olje­reserver på mer enn en milliard fat i havet 45 kilometer utenfor Elfenbens­kysten.

Det viser seg ellers at selskapet fremfor alt tjener pengene på olje og gass. ENIs toppsjef Claudio Descalzi sa da også på en nylig presse­konferanse at energi­omstillingen riktignok må skje, men at den må være finansielt bære­kraftig og ikke gjøre seg permanent avhengig av subsidier.

Signalene fra selskapet, som kun gjør sju prosent av sine investeringer i fornybar energi, reiser spørsmål om hvorvidt det egentlig tror på energi­omstillingen og utslipps­målene selv.

Tre organisasjoner – Greenpeace Italia, ReCommon og Reclaim Finance – og tolv privat­personer har besluttet å gå til sak mot ENI, som etter deres oppfatning har lagt en industriell plan som er i strid med Italias utslipps­forpliktelser, opplyser L’Indipendente.

 

Kjøp «Et varslet energisjokk»!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.