Over 20.000 mennesker hadde funnet veien til Holmenkollen og områdene rundt for femmila. Det resulterte i fyll, slagsmål og amper stemning.
En fest som tidligere år har skapt T-banekaos og fylleskandaler, gjorde at politiet og arrangøren var på tå hev i Nordmarka.

Allerede før kvinnene hadde passert 15 kilometer, kunne Oslo-politiets operasjonsleder Marita Aune rapportere om bråk i løypa.
– Noen personer er bortvist fra løypa grunnet overstadig beruselse. Det har også vært tilløp til slagsmål, men ikke noe som har vært uoverkommelig foreløpig, fortalte Aune.
Etter femmila hadde ting sklidd ut i skogen, hvor festen hadde pågått i flere timer.
– Det er relativt ampert der oppe. Det har vært en del, og det er en del slagsmål som pågår, med godt beruset ungdom involvert. Vi bryter opp i det ene slagsmålet etter det andre, fortalte operasjonsleder Marita Aune i Oslo politidistrikt til NTB rundt klokken 13.30.

Flere skadde

Brannvesenets innsatsleder Robert Corell sier til VG at det er flere skadde og bevisstløse. NRK melder at sju personer er sendt til legevakten, og at Røde Kors har tatt hånd av 130 personer, hvorav de fleste var i alderen 16 til 20 år.

– Det er nesten fullt oppe i teltet med skadde og bevisstløse, sier Corell.

Operasjonsleder Aune i politiet sier at meldingen om bevisstløse ikke har nådd operasjonssentralen, men hun kunne ikke utelukke at det var tilfellet.
Etter at femmila var ferdig, var Oslos ordfører Anne Lindboe (H) lite fornøyd.

– For mange av dem som er i Kollen, er dette en hyggelig folkefest, men det er ikke greit at noen har lagt igjen folkeskikken hjemme. De tilfellene av vold mediene har rapportert om, er selvfølgelig helt uakseptabelt, skriver Lindboe til Dagbladet.

Buet på svenskene

Svenske langrennskvinner reagerer på stemningen i Holmenkollen lørdag. Moa Lundgren sier til svenske Expressen at det luktet alkohol og noe søtt i sporet.

– Det hører ikke hjemme på en idrettsarena, sier hun til avisen, som omtaler det hele som en «skandale».

Frida Karlsson, som tok en overlegen seier på femmilen for kvinner, sa til Dagbladet at flere buet på henne i sluttspurten.

Styrket beredskap

Politiet stilte med styrket beredskap med både uniformerte og sivile politifolk rundt løypa. Det ble meldt om høy festfaktor i Holmenkollen.

– Vi har estimert at det er rundt 22.000 i hele konkurranseområdet, rundt 12.000 av dem befinner seg på festområdet i skogen, sa Aune underveis i femmila.

Før kvinnenes femmil lørdag ble det manet til tålmodighet blant publikum på vei opp til Kollen, og ifølge operasjonslederen gikk Marka-utfarten fint.

– Etter det vi har fått rapportert inn, har alt gått relativt greit med trafikk. Det har blitt gjennomført grundige tiltak i forkant sånn at det skal gå så trygt som mulig for seg.

Kongelig besøk – uten kongen

Det er ikke bare feststemte ungdom som tok turen til Nordmarka lørdag. Kongefamilien stilte også sterkt, tross kongens fravær.
Under kvinnenes femmil var både kronprins Haakon, dronning Sonja, prinsesse Ingrid Alexandra og prinsesse Astrid på plass på kongetribunen. Der var også kong Haralds tremenning dronning Margrethe av Danmark.

Arrangør: – Noen fikk i seg for mye

Stefan Marx, daglig leder i Holmenkollen Skifestival, er glad for at det var god stemning på festivalen, men erkjenner at det ble en del uheldige episoder.

– Når så mange er samlet til fest på samme sted, og mange av dem ungdommer, så må vi forvente at det oppstår noen uheldige episoder. Dessverre var det også i år noen som fikk i seg for mye alkohol eller andre rusmidler, og det førte til flere hendelser med krangling og slåssing som politiet og vektere måtte håndtere.

Marx understreker likevel at situasjonen aldri kom ut av kontroll. Nå gleder han til en ny festivaldag på søndag.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.