I Reykjavik stormet migranter Alltinget, det islandske parlament, med krav om bolig, oppholdstillatelse og familiegjenforening.

Tre menn tok seg inn i bygningen der en halvnaken «demonstrant» klatret ut på en avsats over alltingssalen og ropte til justisminister Guðrún Hafsteinsdóttir. Han ble raskt håndtert av vakter, men gjorde mye av seg under sin uislandske opptreden.

Ulovlig bosatte migranter

De tre «demonstrantene» er angivelig ulovlig bosatte migranter som krevde å få sosialboliger og at familiene deres skulle få leide inn i landet.

Det pågående møtet ble avbrutt og utsatt.

Video fra Telegram

Island har nylig vedtatt å gi oppholdstillatelse til 72 mennesker fra Gaza. Disse er allerede på vei til Island via Kairo.

670 politimenn

Island har en befolkning på rundt 370.000 mennesker. Det er 759 politibetjenter på øya, 89 av dem er uten trening i aktivt politiarbeid – det lave antallet indikerer tillit, trygghet og generelt høyt sikkerhetsnivå i landet. 

Frem til idag har Alltinget vært åpent med én politimann på vakt. Nu diskuteres det å lukke bygningen og forsterke vaktholdet.

Alltinget, Alþingi, vedtok i mars ifjor en innvandringslov som fratar asylsøkere rett til sosialbolig og gratis helsetjenester 30 dager efterat søknaden er avslått. Loven møtte mye kritikk fra organisasjoner som Røde Kors, UNICEF og Amnesty International.

– Wow, til og med på Island

At tildragelsen i Alltinget har vakt oppmerksomhet utenfor Island, har vakt oppmerksomhet på Island:

 

 

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir»!  Du kan også kjøpe den som e-bok.

 

Kjøp «Europas underlige død»!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.