Ross Lake House Hotel i Galway i det vestlige Irland var av myndighetene utpekt til fra 21. desember å huse 70 mannlige migranter, men sent lørdag kveld tok bygningen fyr.

Lokalbefolkningen sier nei

Myndighetenes planer for det nedlagte hotellet har vakt lokal motstand i den lille landsbyen Rosscahill med ca. 300 innbyggere. Lørdag blokkerte demonstranter inngangen til hotellet for å hindre klargjøring for mottak av migrantene. En gruppe mennesker holdt varmen ved å tenne bål i stålfat.

Det var ingen mennesker i bygningen da brannen brøt ut og det er ikke rapportert om personskader. Brannvesenet fikk kontroll over flammene og det er iverksatt kriminaltekniske undersøkelser, men bygningen skal være totalskadet.

– Brannen markerer et vendepunkt. Den gjenspeiler spenningene som oppstår når befolkningens toleransegrenser testes med innvandring. Situasjonen understreker den dype splittelsen og de sterke følelsene asylsøkerne vekker i lokalsamfunnene, skriver tidligere UK parlamentskandidat Jim Ferguson:

– Dypt urovekkende

Barne- og integreringsminister Roderic O’Gorman beskrev hendelsen som «dypt urovekkende». I en tweet oppfordret han til å fordømme «både handlingen og fryktpropagandaen som ligger bak den».

Justisminister Helen McEntee er «forferdet over de urovekkende scenene i Galway». Hun opplyste at politiet behandler brannen som en kriminell gjerning og ber alle som har relevant informasjon om å ta kontakt.

Flere tilfeller av brann

Brannen i Ross Lake House er den siste av en rekke branner som har rammet bygninger som skal brukes til innkvartering av migranter.

I Rosslare på sydøstkysten av Irland ble tunge anleggsmaskiner ødelagt av brann i forrige måned. Det pågikk arbeid med å klargjøre Great Southern Hotel for innkvartering av asylsøkere.

Under opptøyene i sentrum av Dublin i november ble det kastet en bensinbombe gjennom inngangspartiet til et mottakssenter for flyktninger. Det var annen gang iår at senteret ble angrepet. Samme natt knuste opprørere vinduene på Dublin City Dorms i Parnell Street.

I august tok Ridge Hall i Dublin fyr efterat det oppsto rykter om at den skulle brukes til å huse asylsøkere. 

I mai ble et senter for migranter i Buncrana helt nord i Irland utsatt for brannstiftelse. Samme måned ble en provisorisk teltleir i Dublin ødelagt og teltene satt i brann.

I januar tok en tidligere gutteskole i Dublin fyr. Også der gikk det rykter om at migranter skulle innkvarteres.

Eksemplene er flere enn dette og de strekker seg også tilbake i tid, ifølge The Irish Times. I 2019 ble Shannon Key West Hotel i landlige Rooskey syd for Nord-Irland to ganger angrepet av brannstiftere. Hotellet skulle åpne som innkvartering for rundt 80 migranter.

 

 

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir»!  Du kan også kjøpe den som e-bok.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.