En afrikansk familie i Oslo mener yngstedatteren har blitt utsatt for vold fra medelever og krenkelser fra lærere på Kampen skole, og at foreldrene utsettes for mistenkeliggjøring og rasisme av skoleansatte.

Familien har politianmeldt saken, hvor det heter:

«Eleven – en norskfødt jente med foreldre som har afrikansk bakgrunn – har blitt utsatt for kroppslige og verbale krenkelser. Nedsettende ytringer og marginalisering av foreldrene på bakgrunn av etnisitet, språk og religion.»

Familien til skoleeleven viser til flere grove episoder:

  • Flere av lærerne har holdt henne igjen «slik at det gjør vondt».
  • To av guttene dro av henne hijaben. En gutt skallet henne slik at den ene tannen falt ut.
  • Lærere som kaller henne for «drittunge».
  • Nedsettende betegnelser som «feita», «bitch», «mother fucker» og «neger».

Familien politianmeldte skolen. Moren søkte råd hos politiet, og politiet hjalp moren med å registrere anmeldelsen. Videre kom politiet etter undersøkelser selv frem til at den skulle sendes direkte fra politiet til Statsforvalteren, skriver Utrop.

I et vedtak vurderer Statsforvalteren at Kampen skole ikke har oppfylt alle deler av aktivitetsplikten sin.

– Vi mener at skolen ikke har gjort det som med rimelighet kan forventes av den når det gjelder plikten til å undersøke og plikten til å sette inn egnede tiltak.

Både terrorgrupper, Israel og Oslo gjør seg klare for ramadan

Den afrikanske familien sier at datteren ikke vil bytte skole, trass i problemene, og muslimene hevder også at situasjonen har gått svært sterkt ut over resten av familien.

Familiemoren sier hun har vært innlagt på sykehus med magesår grunnet stress.

– Jeg måtte til og med slutte i en deltidsjobb jeg hadde på Skøyen, fordi jeg har vært sykemeldt så ofte, og ikke kunne konsentrere meg på jobben grunnet denne situasjonen med datteren min, sier hun.

Moren mener situasjonen også har gått sterkt ut over familiefaren.

– Han har vært veldig nedfor og er veldig redd for datteren sin. Jeg har måttet være den sterke, den som trøster ham, og holder familien samlet.

Skoleeleven har også hatt stressymptomer, blant annet magesmerter, på grunn av det hun har gjennomgått, mener familien.

– Jeg opplever lite gehør fra de fleste lærerne. Noen av lærerne, som kanskje hadde trengt å ta videreutdanning, har datteren min ofte opplevd som hardhendte, avslutter den muslimske moren.

Skolen mener på sin side at den muslimske jenta har et konfliktfylt forhold til både andre medelever og voksne.

Åsa Hansen Algar, rektor på Kampen skole, sier til Utrop at hun ikke kan uttale seg om saken av hensyn til elever som er involvert.

 

Kjøp «Mesteren og Margarita»! Du kan også kjøpe den som ebok her.

 

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet»!  Du kan også kjøpe den som ebok.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.