Lyttere var irritert over red.s dårlige lyd under dagens radio. Problemet er ikke så enkelt som det høres ut. -Dere må fikse lyden! var det flere som sa.

Tirsdag «falt» Facebook ut over store deler av verden. Det førte også til at vi falt ut på våre systemer. Vi bruker Facebook og Messenger. Red. oppdaget litt for sent at jeg var kastet ut og måtte til med nye passord.

For enten det er Google eller Facebook: De sier passordet du bruker er funnet i en datalekkasje. Du må finne et nytt. Da kommer systemet opp med sitt eget som er «sterkt». Når du godtar det så eier de deg. De gamle du hadde som var dine egne blir det til slutt umulig å holde styr på. Du velger til slutt systemets forslag.

Da har Facebook og Google bukten og begge endene. Overvåkingen skjer sømløst. Det gjorde den sikkert før også, men det går litt lettere når de kontrollerer dine passord til alt du er pålogget.

I tillegg har det skjedd noe med Google den senere tid. Selv kaller de det «redesign», men når du må autentiseres med tofaktorinnlogging for hvert eneste skritt du gjør, handler det om noe helt annet. Selv bruk av google.docs krever nå innlogging. Slik var det ikke før.

«Noen» ønsker mer kontroll. Kontroll betyr også at de kan blokkere deg.

Store aktører som VY sier plutselig at google.translate er en privat aktør som ikke er pålitelig. Deres sertifikat er ikke godkjent. Dette er selvfølgelig det rene sprøyt, men det gjør at arbeidet blir vanskelig. Når jeg går på 4G er det ikke noe problem.

Så noe skjer. Nye innloggingsrutiner, sikkerhetssertifikat gjør at du bruker uforholdsmessig tid på å komme online.

I dag var det det som skjedde med Messenger/Facebook, hvor innloggingskoden lå.

Vi lærer, men det tar tid.

Vi er på vei mot et samfunn der vi kan lære av dissentere i land som Iran og Kina for hvordan man kommer utenom de elektroniske murene. De sitter med nøklene og de vil gjerne bestemme om du skal slippe inn.

Document kan oppleve noen ekstra problemer, fordi vi er «opposisjonen». Det er det viktig at følgere er klar over.

Velkommen til den nye verden!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.