– De økte inntektene i husholdningene ble spist opp av prisveksten. Disponibel realinntekt falt med 2,1 prosent i 2023 etter en nedgang på 4,4 prosent i 2022, sier seksjonssjef for nasjonalregnskap Pål Sletten.
Dette er dramatiske tall som faller i skyggen av at staten har hatt enorme inntekter på energi. Banker og selskaper har også økt sine inntekter for de har benyttet sjansen til å øke marginene.
Nå går de astronomiske inntektene for staten noe tilbake, staten har tjent både på høye gasspriser og strømprisene. Bare en liten del har kommet befolkningen til gode.
Disponibel realinntekt for Norge falt med hele 17,7 prosent i 2023 sammenlignet med
før. Eksepsjonelt høye gasspriser i 2022 er forklaringen.

Tallene kommer fram i nasjonalregnskapet fra Statistisk sentralbyrå (SSB).

For landets husholdninger steg inntekten med 4,7 prosent fra 2022 til 2023. Økte lønninger, pensjoner og stønader fra Staten trakk inntektene opp. Reallønnen sank imidlertid med 2,1 prosent.

– De økte inntektene i husholdningene ble spist opp av prisveksten. Disponibel realinntekt falt med 2,1 prosent i 2023 etter en nedgang på 4,4 prosent i 2022, sier seksjonssjef for nasjonalregnskap Pål Sletten. (NTB)

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.