Forslag til nye Tjøme sentrum.

Helt på tampen av en regntung februar måned kom nyheten om en oppdatert utbygging av Tjøme sentrum. Gjennom årene har det vært lansert flere dårlige utbyggings­forslag, men den nye og oppdaterte versjonen er en arkitektonisk miljø­katastrofe. Ifølge de nye planene blir Tjøme sentrum forvandlet til en monster­bebyggelse helt blottet for menneskelig intimitet og steds­forankret sjarm. Nei, her finnes det ikke mye miljø­skapende fellesrom. Selv det folkelige torget er krympet og delt i to, ett på hver side av den trafikkerte Øst-veien.

Arkitekturen i dette sentrums­prosjektet er ikke bare miljø­fremmed i høyde, utformingen av bygningene, og deres tetthet har heller ingen stilistisk forankring i lokal­bebyggelsen. Og så den besynderlige sokkel­etasjen i sammen­hengende vindus­glass som fundamenterer rekken av smale høyhus uten at det skapes noen arkitektonisk logikk. Estetisk sett er også vindus­dimensjon­eringen i hver vegg helt på trynet. For å oppnå estetiske kvaliteter i vegg­seksjoner må forholdet mellom vindu og vegg ha bestemte proporsjoner, kort sagt symmetri. Her holder de smale og høye veggene på å sprekke av indre bulimi og plass­mangel.

Det finnes ingen tydelige listverk rundt vinduene, definerende markeringer mellom husene eller avsluttende gesimser og takutspring. Alt flyter over i hverandre uten å fastholde og fremheve identiteten i bygnings­elementer og -kropp. Man kan kalle det en kjønnsløs arkitektur, en hen-arkitektur som unngår alle referanser til en tradisjonell og stedegen byggeskikk. Plassert inn i et fredelig og beskjedent lokalmiljø som Tjøme sentrum vil denne misforståtte utbyggingen fremstå som et stykke kulturelt hærverk.

Dette er et gjennomgående trekk ved alle de planlagte hustypene, enten de har sadeltak eller flatt tak, smale huskropper eller er brede blokker. Bebyggelsen er i alle henseender så kompakt at man får pustebesvær. De uttrykker samtidig en innestengt tilstand som gjør at det lille friarealet utendørs føles uttrykt som oppholds­sted. I det hele tatt er det noe fengsels­aktig ved disse høye, sammen­hengende bygnings­veggene. Det er en type arkitektur som ikke finnes på Tjøme, neppe noe annet sted i verden heller, trolig bare i arkitektenes hoder.

Her burde kommunens fagavdeling ha satt foten ned. I Forslag til regulerings­bestemmelser for Detalj­regulering Tjøme Sentrum § 4-3 «Estetikk» står det «Innenfor felt BF 1-5, BK og T …» (merk at dette er kun krav som er stilt til ferdig utbygde områder) «… skal nye bygninger og anlegg, samt endring av eksisterende, utformes i samspill med omgivelsenes karakter og den tradisjonelle bygge­skikken på stedet. Det skal stilles høye arkitektoniske og estetiske krav til ny bebyggelse, samt felles og offentlige uterom».

Legg merke til formuleringen: «utformes i samspill med omgivelsenes karakter og den tradisjonelle bygge­skikken på stedet». Dette er et veldig konkret krav som kun omfavner allerede utbygde arealer med eneboliger, rekkehus og Fredtun. Det er veldig merkelig at de foreslår så ambisiøse estetiske krav til eksisterende bebyggelse, samtidig som den nye blokk­bebyggelsen ikke omfattes av de samme strenge krav. Det finnes ikke et snev av samspill mellom omgivelsenes karakter og byggeskikk og den nye prosjekterte bebyggelsen. Tvert imot bærer det nye utbyggings­prosjektet preg av fundamentale brudd med den eksisterende arkitektur og lokale byggeskikk. Det er like påfallende merkelig at hele dette grufulle sentrums­prosjektet ha vært igjennom den kommunale kompetanse­kverna uten at noen har gjort vesentlige merknader.

Nå skal sentrumsaken opp til politisk behandling og deretter ut på høring hvis de vedtar å gå videre med forslaget. Ut på høring ja, som om innbyggerne strømmer til i hopetall. Nei, det er helt bortkastet. Det innbyggerne nå trenger, er en rekke folkemøter med seriøs informasjon og reell mulighet for å medvirke. Det hadde vi for noen år siden om samme sak og fikk bred politisk støtte. Arkitekten Rune Breili laget den gangen en fin skisse av sentrums­området med gode dimensjoner og fin arkitektonisk tilpasning. Bygningene var hvitmalte, mens den nye bebyggelsen skal ha jordfarger i ulike nyanser. Færder kommune må selvsagt være moteriktig og bygge noe som går ut på dato om få år.

Forslag til nye Tjøme sentrum.

Forslag til nye Tjøme sentrum.

Tidligere forslag for Tjøme sentrum, utarbeidet for ca. 10 år siden av Rune Breili.

 

Kjøp Paul Grøtvedts bok! Kjøp eboken her.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.