NTB

Sju kvinner ble drept av sine partnere eller ekspartnere i Tyrkia på samme dag tirsdag, ifølge TV-kanalen Haber Turk.

Drapene fant sted i Izmir, Bursa, Sakarya, Erzurum, Denizli og Istanbul, melder TV-kanalen i det som i praksis er en oppramsing av Tyrkias større byer.

Kvinnene, som var mellom 31 og 49 år, ble skutt eller drept med kniv. Minst tre av gjerningsmennene tok sitt eget liv, to ble pågrepet og en som ble skadd underpågripelsen, døde senere.

Skjebnen til den sjuende, som rømte fra fengsel for å drepe sin kone, er fortsatt uklar.

Kvinnegruppa «Vi skal stanse kvinnedrap» har registrert 315 drap på kvinner i 2023, hvorav 65 prosent ble drept i sine egne hjem. Ytterligere 248 kvinner døde i det myndighetene klassifiserer som selvmord, men som kvinnegrupper mener også var drap.

Tyrkia trakk seg i 2021 fra Europarådets konvensjonen mot vold mot kvinner, som ironisk nok ble inngått i Istanbul og derfor bærer navnet Istanbul-konvensjonen. Den krever at myndigheter etterforsker og straffer kvinnedrap.

«Vi skal stanse kvinnedrap» sier at det har vært økning i kvinnedrap i Tyrkia hvert år i 15 år, unntatt i 2011, året da konvensjonen ble vedtatt.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.