«For første gang i mitt liv begynner jeg nå å tro at Storbritannia er ferdig. Landets selvbilde som tolerant, anstendig og hardtarbeidende er i ferd med å bli knust. Det kommer bare til å bli verre.»

Dette skriver Allister Heath i The Telegraph. Heath er redaktør for The Sunday Telegraph. Han mener det britiske forfallet har pågått i minst 25 år. Nesten alt blir verre, nesten ingenting blir bedre.

Offentlige og private institusjoner er ødelagte, og ledes av en inkompetent, egoistisk og narsissistisk elite.

Vanlige briter blir fattigere, infrastrukturen er elendig, kriminaliteten og korrupsjonen vokser år for år. Et ineffektivt byråkrati gjør hverdagen vanskelig for hardtarbeidende briter.

Få oppdaget forfallet før det var for sent, og de få som advarte ble latterliggjort av de bien-pensants. Og selv nå, som forfallet er åpenbart og mange av problemene er allment aksepterte, så mangler myndighetene totalt evnen til å gjøre noe med problemet.

Et godt eksempel er hvordan Tory-partiet aldri oppnår løftene sine om å stanse båtmigrantene. Dette kommer trolig til å føre til regjeringsskifte.  Men ingen tror at situasjonen vil bli bedre under Keir Starmer og Labour.

Rishi Sunak blir stadig mer upopulær

Myndighetene har innført strenge reguleringer som fører til en nedgang i boligbyggingen. Samtidig flommer migrantene inn, og dermed oppstår selvsagt boligmangel.

Angrepene på ytringsfriheten gjør ikke situasjonen bedre. London-politiet har rundt 1000 betjenter som bekjemper hate speech. Kristne predikanter fengsles på gatene. Men de virkelige kriminelle slipper stort sett unna.

Nå er landet i en teknisk resesjon. Helsevesenet NHS er i full krise, streikene florerer og 5,6 millioner voksne briter er uten jobb. Forsvaret er kraftig redusert.

Britiske gater er overfylt av jødehatende demonstranter, og hverken myndighetene eller mediene ser ut til å reagere. Det er det verste øyeblikket for britiske jøder siden pogromene i Leeds, Liverpool og Manchester sommeren 1947, skriver Heath.

Jødehatet er ikke kun en trussel for britenes 292.000 jøder. For hatet videreføres, så dette utgjør en eksistensiell trussel for alle briter. Det har tross alt allerede vært en rekke terrorangrep som ikke var rettet mot jøder, men mot briter generelt.

Starmer har lovet å gjøre noe med antisemittismen, men har ikke klart å gjøre noe særlig med fordommene i sine egne partirekker, hvor flere frykter å miste støtten fra muslimske velgere.

Et moralsk parti hadde sparket alle sine medlemmer som trengte stemmer fra jødehatere for å vinne et valg, selv om dette kunne føre til en risiko for å tape valget, skriver Heath.

Men et moralsk politisk parti høres jo ut som en selvmotsigelse. Så selv om Tory-partiet har feilet stort, så vil det bli enda verre når Labour overtar.

Konklusjonen til Heath er enkel:

Britain is hanging on by a thread.

 

Kjøp Primo Levis «Hvis dette er et menneske» fra Document Forlag!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.