Steven Chu. Foto: Bengt Oberger / cc by-sa 4.0 / Wikimedia Commons.

Steven Chu, nobel­pris­vinner i fysikk og USAs tidligere energi­minister, advarer om at Tysklands energi­politikk kan bli katastrofal for den tyske økonomien.

Den skarpe advarselen fra den berømte fysikeren, som i dag er professor ved Standford-universitetet, ble gitt i et intervju med Frankfurter Allgemeine søndag som også er omtalt i Die Welt.

Det er særlig hensynet til jevn og billig strøm­forsyning til den tyske industrien som opptar Chu:

Tungindustrien, spesielt kjemisk og petro­kjemisk industri, har fabrikker «som man ikke ganske enkelt kan slå av på etter mottoet: Oops, vi har visst ikke mer strøm akkurat nå, så la oss bare stenge ned for en dag. Også et monterings­anlegg, en bilfabrikk eller et anlegg for ferdig­stillelse av halvledere trenger ekstremt stabil strøm­forsyning», sier Chu.

Nobelprisvinneren peker på en katastrofalt manglende forståelse for industriens behov:

«Når enkelte sier at de ikke vil ha ditt og ikke vil ha datt – de vil ikke ha atomkraft, de vil heller ikke ha kullkraft, og de vil gjøre alt med fornybart, så driver disse menneskene åpenbart ingen halvleder­fabrikker, kjemiske fabrikker eller monterings­anlegg», fortsetter Chu.

Hvis samfunnet mangler forståelse for industriens behov, vil den flytte fra Tyskland, og det blir katastrofalt for tysk økonomi, advarer Chu, som var amerikansk energi­minister fra 2009 til 2013.

Hva er det tyskerne vil? lurer han på.

«Vil de ha en blomstrende økonomi, vil de beholde arbeids­plassene og velstanden og samtidig nå klima­målene sine, eller vil de bare nå klima­målene?

I førstnevnte fall er det ingen vei utenom kjerne­kraft, mener Chu, som også kritiserer De grønne i Tyskland for «masse feil­informasjon».

«Hvis disse menneskene var fornuftige, noe mange av dem ikke er, ville de foretrekke kjerne­kraft fremfor alternativet, nemlig gass­kraft­verk, hvor man må fange inn drivhus­gassene.»

Den som vil ha gass­kraft­verk uten CO2-fangst, kan umulig være opptatt av klimaet, konkluderer Chu, som formaner Tyskland til å tenke alvorlig igjennom sin energi­politikk.

 

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok og som ebok.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.