Regjeringskvartalet under bygging i Oslo sentrum. Foto: Fredrik Varfjell / NTB

Det nye regjeringskvartalet kan koste 53,5 milliarder å få ferdig. Prisen er ti ganger så høy som første prisanslag etter terrorangrepet i 2011.

Det forrige regjeringskvartalet i Akersgata i Oslo sentrum le revet etter terrorangrepet i 2011, da det ble påført store ødeleggelser i bombeeksplosjonen.

Da satte man i gang med å bygge et nytt, et prosjekt som først ble anslått å koste noe over 5 milliarder kroner.

Siden har det så ballet på seg.

Det er ikke uvanlig at prosjekter øker i pris gjennom en årelang byggeprosess, spesielt i det offentlige. Det er mer regelen enn unntaket.

Men lite kan måle seg med den prisøkningen man her er vitne til.

Prisøkningen har pågått i flere faser, med stadig nye og høyere anslag for det ferdige prosjektet.

Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum sa for tre år siden at det var  «galskap å bruke 36 milliarder kroner på nye kontorlokaler i Oslo sentrum».

– Du kan få gratis ferjer i 23 år på de nordlige ferjestrekningene med under 100.000 passasjerer årlig bare for kostnadssprekken på lufte- og kjøleanlegget i regjeringskvartalet, sa Vedum til NRK den gang.

Siden da, under hans vakt som finansminister, har kostnadsanslaget økt med mer enn 17 milliarder.

Det kunne også blitt en del ferjer i nord.

Regjeringens nye tall for sluttsummen er intet 53,5 milliarder kroner. Det finnes ingen garanti for at ikke denne summen kan øke ytterligere.

Bygget er ikke ventet å stå klart før i 2030.

Med samme utvikling man har sett de tre siste år, med en økning på nær 6 milliarder årlig, ligger man an til ytterligere 30-36 milliarder i påslag.

I mellomtiden, mens arbeidet har drøyd ut, har departementene leid lokaler for milliarder av kroner, i påvente av nye bygg. Denne leien pågår fortsatt, og her vil nye milliarder rulle.

NTB melder om saken.

Økningen siden sist kommer til tross for at Senterpartiet generelt har lovet mindre og billigere bygninger når regjeringen og statsapparatet skal få sikrere og mer moderne lokaler, skriver NRK.

To bygninger som ble tatt ut av planene, kan komme inn igjen, noe som vil innebære ytterligere fordyring.

En total sluttsum rundt 100 milliarder kroner er ikke utenkelig.

Les også: 

Blytung periode for Senterpartiet

 

Bestill fra Document i dag:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.