Equinors børsverdi stupte med 7 prosent for noen dager siden. Den grønne drømmen truer vår illusjon om god økonomi og velstand, og den nye religionen vil trolig føre til flere dødsfall enn den spanske inkvisisjonen.

Interessen for såkalte grønne prosjekter eksploderte i 2020. Økonomikommentator Cecilie Langum Becker (enn så lenge) i NRK skriver:

Interessen for å putte pengene sine i grønne prosjekter var stor.

Prisen på de relativt få grønne selskapene ble drevet kraftig opp, og selskaper
som ennå ikke hadde tjent en eneste krone – var plutselig verdt milliarder.

Becker fortjener skryt, men noen har advart mot dette i mange år. NRK har vel ikke akkurat lyttet til advarslene.

For nå har vinden snudd, og milliardene forsvinner. Equinor (for et idiotisk navn) har lagt fram sitt årsresultat. De tjener fortsatt penger på olje og gass. Men selv de massive subsidiene knyttet til klimatiltak og «fornybar energi» klarer ikke å levere gode resultater.

Frykten, sett fra markedet, er sannsynligvis at Equinor kommer til å «kaste penger» etter grønne prosjekter som er mindre lønnsomme. Da foretrekker aksjonærene å heller få tilbake en del av pengene.

Anders Opedal overtok som Equinor-sjef i 2020 fordi han ble ansett som en grønn disippel. 70 milliarder kroner er tapt, men ingen klager. For han lover å satse på noe som er fornybart.

Men det er en «krevende reise akkurat nå», sier det økonomiske geniet Opedal. Særlig havvind er et rent sluk. Becker oppsummerer:

Kostnadene for å bygge havvind har skutt i taket, blant annet på grunn av flaskehalsproblemer hos produsentene. Det har ført til at flere selskaper, også de som kun driver innenfor fornybar, har redusert sin tilstedeværelse innenfor havvind. Mange har også tatt store nedskrivninger på sine havvindprosjekter.

Staten, det vil si du og jeg, er største eier i Equinor. Så det er i bunn og grunn våre penger som kastes rett i klimasøpla. Dette betyr mindre penger til forsvar, politi, skoler, sykehus, veier, you name it. Palestinerne er selvsagt trygge fortsatt. Vi nordmenn? Not so much.

Det kraftige raset i børsverdien onsdag illustrerer dermed en kritisk utfordring som definerer vår tid: Alle er for et bedre miljø og klima – men hvem skal betale for det?

Seriøst, Becker? Jeg liker artikkelen din. Men hvorfor avslutter du med et så idiotisk spørsmål? Absolutt alle med over 80 i IQ vet jo svaret.

Angående den spanske inkvisisjonen: De aller fleste tror dette var et høydepunkt av europeisk og katolsk brutalitet. Da jeg gikk på skolen, fikk vi høre om rene massakrer. Men realiteten avdekker historiske myter skapt av Voltaire & co.

Ifølge SNL ble 2800 mennesker drept i løpet av den spanske inkvisisjonen, som eksisterte i over 300 år. Dette er ingenting i forhold til antall dødsfall per capita som følge av innvandring og klimagalskap i vår tid.

Med andre ord: Det vil gjøre livet vårt bedre hvis vi erstatter dagens politikk med en ny inkvisisjon. Så ille er faktisk situasjonen.

Kjøp «Hvordan myndighetene bløffet oss» av Robert Malone!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.