Minst 8.000 mennesker ble drept i den flere måneder lange russiske beleiringen av den ukrainske byen Mariupol i 2022, ifølge en rapport fra Human Rights Watch.

Angrepet på Mariupol varte i tre måneder til mai 2022 før russerne fikk kontroll over byen, og i de månedene måtte innesperrede beboere begrave sine døde langs veikanten.

Anslaget til Human Rights Watch , som blant annet er basert på satelittbilder og andre bilder av gravsteder, er en av de første uavhengige oversiktene over hvor mange som ble drept i byen. Rapporten er på over 200 sider.

Ukraina hevder at titusener ble drept, men kan ikke gi noe presist tall fordi de ikke har tilgang til byen. FN har dokumentert over 10.000 drepte ukrainere i krigen hittil, men kan heller ikke si noe konkret om Mariupol.

Russland benekter at de står bak grusomheter eller har angrepet sivile, men Human Rights Watch mener tallet på drepte trolig er langt høyere enn anslaget siden mange graver inneholder mange døde, og mange graver ikke er funnet.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.