Stavanger Ap foreslår at norsk ungdom skal tildeles et års «samfunnstjeneste», enten i Forsvaret eller i helsevesenet. Med tilnærmet gratis arbeid av unge mennesker skal Norges problemer løses.

Kunnskapsminister Kari Nessa Nordtun har uttrykt seg positivt om forslaget, og arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna mener dette er en spennende idé.

Forslaget har skapt debatt, og mange uttrykker sin støtte, siden det tross alt er kun 9000 av 60.000 som gjennomfører sin verneplikt i uniform i dag.

Stavanger Ap vil tvinge unge til ett års tjeneste for Norge

Mangelen på hjelpepleiere og ansatte på eldrehjem skal løses ved at all ungdom gjennomfører sin plikt før de kan kreve sin rett.

Det er urettferdig at kun 15 prosent av kullene ofrer et år av sitt liv, mens 85 prosent slipper unna. Men hvorfor må man bruke pisk for å rette opp urettferdigheten?

Personlig mener jeg problemer i helsevesenet må løses på andre måter. Norge må rett og slett utdanne flere folk til yrker som hjelpepleiere og sykepleiere. Dessuten kan man fjerne mesteparten av disse unødvendige kontorstillingene som kun flytter papir. En sykepleier skal jobbe for pasientene, ikke for et overvektig byråkrati. New Public Management er en kreftsvulst i de offentlige institusjonene.

Men vi trenger soldater. 9000 i året er for få, og kvaliteten på soldatene holder ikke mål. Her åpner det seg en mulighet.

Hvorfor ikke gjøre det attraktivt å ta et år i uniform? På en svært enkel måte kan vi øke motivasjonen blant unge betraktelig. Særlig skoleleie gutter kan bli flotte soldater.

Forslaget mitt er rett og slett å tilby lønn til soldatene. Det er ingen grunn til at de få som ifører seg uniform, ikke skal få en akseptabel lønn for strevet. Hva om en soldat tjener det samme som dem som betjener kassa på Rema 1000?

Jeg bruker kassa på Rema 1000 som et eksempel, ikke på grunn av mangel på respekt for alle som faktisk gjør en jobb i lokalbutikkene, men fordi det er et velkjent begrep om arbeidere som ikke har så høy lønn.

En sjekk viser at en ansatt i Rema 1000 tjener nesten 28.000 kroner brutto per måned. Soldater kan da f.eks. tildeles 25.000 kroner måneden skattefritt, i stedet for de 6000 kronene per måned de avspises med i dag.

Dette vil trolig øke antall interesserte søkere betraktelig, og kan følges opp med at man stiller høyere krav til dem som vil komme seg gjennom nåløyet.

Noe vil dette koste, selvsagt. Hvis man beholder dagens antall soldater, vil prisen totalt øke med 171 millioner kroner. Det er selvsagt ikke småpenger, men med tanke på at Norge støtter palestinere med over 5,5 ganger så mye hvert år, burde det være enkelt å finne midlene. Det er tross alt bedre å bruke midler på egne soldater enn på Hamas-terrorister.

Etter at jeg skrev dette, fikk vi vite at Norge øker støtten til UNRWA med 275 millioner kroner i år. Det er tydeligvis alltid penger nok til slike ting, mens en andel av vår egen ungdom utnyttes grovt.

Eller man kunne redusere flommen av immigranter med noen ytterst få hvert år. Bare ti færre afghanere eller somaliere årlig vil dekke kostnadene for å belønne norsk ungdom for å gjøre en innsats for landet sitt.

9000 topp motiverte soldater som får skikkelig trening kan forbedre stridsevnen betraktelig. Samtidig må man gjøre en innsats for at en god andel av disse motiveres til å velge en videre karriere i uniform. Slik øker man forsvarsstyrken på sikt.

Selvsagt kunne man innført en lignende ordning i helsevesenet også, et slags år i lære hvor man fikk opplæring i det grunnleggende og eventuelt valgte å gå videre med en utdannelse for fremtidig jobb i helsevesenet. Fremgangsmåten må tenkes igjennom og vurderes, helst av profesjonelle helsearbeidere som vet hvor skoen trykker, med politikere på god avstand fra prosessen.

Det finnes mengder av flott norsk ungdom. Men de bør møtes med gulrot i stedet for pisk. Gi soldatene lønn i stedet for å tilby rent slavearbeid!

Slik kan vi bygge et solid forsvar, og muligens motivere flere unge mennesker til å satse på en karriere i helsevesenet.

Dette er ikke veldig komplisert. Det handler i bunn og grunn om politisk vilje. For å avslutte med Rema 1000-språk:

Det enkle er ofte det beste.

Kjøp «Europas underlige død»!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.