Med elevene som vitner troppet Palestina-aksjonister opp med flagg og høye rop av slagord foran statsministeren under et skolebesøk tirsdag. I front var Oslo-borger 2015, Mohsan Raja.

Livvakter fra Politiets sikkerhetstjeneste (PST) grep fysisk inn mot aksjonisten Mohsan Raja (38), som filmet og ropte slagord like ved statsminister Jonas Gahr Støre.

Dette skriver VG.

Raja er en kjent Hamas-tilhenger og ble utnevnt til årets Oslo-borger i 2015 for sitt engasjement mot utenlandske migranter, som nesten utelukkende var preget av samme religiøse overbevisning som Raja selv.

Tildelingen fikk kritikk da det ble kjent at Raja hadde kommet med kontroversielle uttalelser om blant annet homofile, terrorangrep og Israel. Raja beklaget noen av uttalelsene og hevdet at han respekterte alle mennesker.

Denne aktivisten var også flere ganger straffedømt for vold og narkotikaforbrytelser. Et skikkelig forbilde for Oslo, ifølge Aftenposten, som ga ham prisen som årets Oslo-borger. Ikke alle mener han bør møte opp på skoler for å påvirke ungdom.


VG har snakket med PST etter hendelsen.

– Hvordan vurderer PST at en slik uanmeldt aksjon finner sted inne på en skole med mange barn til stede?

– PST og politipersonell fikk raskt kontroll over situasjonen. Aksjonistene ble henvist til et område utenfor, der de fikk fortsette sin markering. Ingen personer ble pågrepet, svarer Eirik Veum, seniorrådgiver i PST.

Ifølge Raja hadde han ingen intensjon om å opptre aggressivt.

– Det ble litt dramatisk, men livvaktene som grep fatt i meg, gjorde bare jobben sin. Det var ikke min hensikt å opptre aggressivt. Jeg ble ført bort mot veggen – og deretter ut av skolen, sier Raja til VG.

VG har fått tak i filmen som Raja selv tok av opptrinnet. Man kan se selv og bedømme om dette var aggressivt. Ingen vold ble brukt, i det minste.

Støre besøkte skolen sammen med kunnskapsminister Kari Nessa Nordtun. Utenfor skolen viftet folk med palestinske flagg.

Kjøp «Dumhetens anatomi» av Olavus Norvegicus! Kjøp eboken her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.