– Disse dataene er viktige fordi de gir oss et nytt syn på den tidligste fasen av dannelsen av stjerner, sier astronom Thomas Williams ved universitetet i Oxford.

– Stjernene blir født dypt inne i støvete skyer som fullstendig blokkerer ut lyset av synlige bølgelengder. Vi vet ikke så mye om denne fasen, ikke engang hvor lenge den varer, så disse dataene vil være svært viktige for å forstå hvordan stjerner i galakser starter livet sitt, sier han.

Bildene ble kunngjort mandag og viser 19 spiralgalakser. Vår egen galakse, Melkeveien, er en slik spiralgalakse, som ser ut som enorme spiraler.

Den nærmeste av disse 19 galaksene, NGC5068, er rundt 15 millioner lysår fra Jorden. Den lengst bort, NGC1365, er rundt 60 millioner lysår unna.

James Webb-teleskopet ble skutt opp i desember 2021 og har vært i full drift siden midten av juli i 2022. Det er det kraftigste romteleskopet som noen gang er bygget.

Gjennom teleskopet er det mulig å se dypere og skarpere ut i universet enn noen gang tidligere. Teleskopet kan se mange milliarder år tilbake i tid.

Målet er å fange lys fra de aller første stjerner og galakser som ble dannet like etter Big Bang for rundt 13,8 milliarder år siden.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.