Klokken 13:20 norsk tid ble det nye romteleskopet James Webb skutt opp med en Ariane 5 rakett fra Fransk Guyana i Søramerika. Alt gikk etter planen.

25 minutter ut i reisen er alt normalt, melder bakkekontrollen. 2 minutter senere brøt applausen ut i kontrollrommet, sa teleskopet ble vellykket separert. «Go Webb!» kunne man høre fra entusiastiske ingeniører.

Dette er det største prestisjeprosjektet for NASA siden Hubble ble skutt opp med romfergen for over 30 år siden, og oppskytningen er en enorm lettelse for de tusenvis av mennesker som har vært involvert i prosjektet siden starten for over 30 år siden. Men spenningen er på ingen måte over.

James Webb-romteleskopet er et kvantesprang for astronomien, og er et infrarødt teleskop med et 6,5 meter stort primærspeil, samt en rekke andre  vitenskapelige instrumenter. Det skal studere hver fase i universets historie, alt fra de første galaksene etter Big Bang, til kanskje avsløre liv på planeter rundt andre stjerner.

Men før observasjonene kan begynne, skal teleskopet forlate jorden og folde seg ut:

Mens romteleskopet Hubble går i 560 km høy bane rundt Jorden hvor det har mottatt service flere ganger, skal Webb plasseres i bane rundt solen 1,5 millioner kilometer unna jorden. Dette er nesten fire ganger lenger unna enn månen, og gjør at alt må fungere autonomt uten hjelp fra astronauter. Og det er ikke småtterier som skal fungere:

Siden Arianeraketten har begrenset med plass i neseseksjonen er James Webb foldet sammen, og over 140 forskjellige utfoldingsprosedyrer må fungere perfekt for at teleskopet skal fungere. Det gjelder ikke minst hovedspeilet som består av 18 separate sekskantede segmenter av beryllium dekket med gull, og solseilet på størrelse med en tennisbane, som skal beskytte teleskopet mot solstråling og varme.

Tre dager etter oppskytningen vil teleskopet begynne den svært kompliserte utfoldingen. Solseilet vil dras ut først etter seks dager, og selve hovedspeilet fra ti til tretten dager. Først en måned etter oppskytningen vil alle prosedyrer og tester fortelle om teleskopet er en suksess.

Webb-teleskopet er oppkalt etter den tidligere NASA-administratoren, James Webb, og har kostet over 10 milliarder dollar å utvikle. (88 milliarder kroner) Teleskopet er et internasjonalt samarbeid mellom NASA, ESA (European Space Agency) og Canadian Space Agency (CSA).

Utviklingen er styrt av NASAs Goddard Space Flight Center i Greenbelt, Maryland,. Den viktigste industrielle partneren er Northrop Grumman, og Space Telescope Science Institute vil operere Webb etter oppskytingen.

NASA viser ferden LIVE.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.