Den amerikanske astronomen Eric J. Lerner konkluderer i en artikkel med at den nye kunnskapen om universet som er bragt oss fra romteleskopet James Webb Space Telescope (JWST), motbeviser Big Bang-hypotesen – og det har forårsaket «panikk» blant astronomer:

– De nye bildene av kosmos fra JWST er vakre og imponerende. Men for astronomer og kosmologer er de ytterst overraskende – de er overhodet ikke som forutsagt av teorien. I strømmen av artikler publisert siden 12. juli uttrykker forfatterne igjen og igjen at bildene viser overraskende mange galakser, galakser som er overraskende regelmessige/glatte, overraskende små og overraskende gamle. 

Overraskelsene er mange og ikke nødvendigvis hyggelige. Tittelen på én av artiklene begynner med et ærlig utrop: «Panikk!»

Hvorfor forårsaker bildene fra JWST panikk blant kosmologer? Og hvilke teorier motsier bildene? Det står det faktisk ikke noe om i artiklene. 

Faktum er at bildene fra JWST åpenlyst og gjentagne ganger motsier hypotesen om at universet oppsto for 14 milliarder år siden i det vi omtaler som «Big Bang», og at det har ekspandert siden det. 

Denne hypotesen er i flere tiår blitt forsvart som en ubestridelig sannhet av det store flertall av kosmologer – og nu får de panikk. «Akkurat nu befinner jeg meg våken klokken tre om natten,» sier astronomen Alison Kirkpatrick ved University of Kansas, «og lurer på om alt jeg har gjort er galt». 

Hovedtyngden av astronomer og kosmologer har støttet standardmodellens Big Bang-hypotese som ble foreslått av Georges Lemaître for nesten et århundre siden, men ikke alle har vært like fortrolig med den. Men få forventet at romteleskopet JWST skulle bidra til debatten.

Lerner sier at en av teoriens grunnleggerne, Paul Steinhardt, har gått tilbake på Big Bang-teorien og stemplet den som feilaktig og «vitenskapelig meningsløs». Den avhenger i stor grad av «inflasjonshypotesen» som sier at universet i begynnelsen utvidet seg raskere enn lysets hastighet. Men eksperimenter har ikke klart å bevise kosmisk inflasjon og det er mange ubesvarte spørsmål knyttet til teorien. 

Eric J. Lerner skriver at den som idag trekker Big Bang-teorien i tvil fort blir stemplet som uegnet i jobben sin og mest sannsynlig mister offentlige forskningsmidler ettersom komiteene er dominert av teoretikere som har brukt livet på å bygge Big Bang-teorien. Det er også kommet flere kritiske tilsvar på Lerners artikkel.

Å gi opp teorien om kosmisk inflasjon er radikalt. Konkurrerende teorier som Big Bounce eller å gå bort fra lysets hastighet som et absolutt, kan være alternativer. På HowTheLightGetsIn-festivalen i London 17.–18. september iår er Lerner invitert til å delta i debatten «Cosmology and the Big Bust».

Eric J. Lerner 

Eric J. Lerner er grunnlegger av Lawrenceville Plasma Physics, Inc. hvor han også er president og sjefforsker. Han har publisert rundt 600 artikler og har mottatt priser for sin journalistikk fra Aviation Space Writers Association. I 2006 var han gjesteforsker ved European Southern Observatory i Chile. Han ga i 1992 ut boken The Big Bang Never Happened.




 

 

 

Kjøp Ruud Koopmans’ bok her!

Kjøp «Den islamske fascismen» av Hamed Abdel-Samad fra Document Forlag her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.