Hamar tinghus er rettssted for Østre Innlandet tingrett. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB.

Østre Innlandet tingrett legger til grunn at den 31 år gamle mannen som er siktet for drapet på Aina Hynne (75) i Grue den 26. januar, var tilregnelig på gjernings­tidspunktet.

Grunnlaget for det er en primærpsykiatrisk undersøkelse av den drapssiktede 31-åringen som fant sted allerede fredag 26. januar, går det frem av fengslings­kjennelsen etter at rett ble holdt søndag.

Siktedes navn tyder på opphav fra Afghanistan.

Aina Hynnes søster oppgav i sosiale medier allerede på drapsdagen at han er afghaner.

Retten legger blant annet faren for bevisforspillelse til grunn for fengslingen, og ser ingen alternativer til det.

Retten viser til sakens art, karakter og omfang. Dette er en alvorlig straffesak og etterforskningen er i en tidlig fase. Det gjenstår en rekke etterforskningsskritt, herunder vitneavhør, gjennomgang av digitale enheter, kriminaltekniske undersøkelser osv. Dette er noe politiet må kunne gjennomføre uten påvirkning fra siktede. Ettersom det gjenstår mye etterforskning, legger retten til grunn at siktede har mulighet for å forspille bevis i saken.

Siktede samtykker til varetektsfengsling i fire uker, heter det i kjennelsen. De to første ukene pålegger retten også isolasjon med brev- og besøksforbud.

Publikum i sosiale medier har funnet det bemerkelsesverdig at Aina Hynne dagen før hun ble drept delte en video på Facebook som viser at heldekkende slør med en smal sprekk ved øynene ikke er en tradisjonell klesdrakt for kvinner fra Jemen, Irak, Afghanistan, Malaysia, Iran, India, Marokko, Pakistan, Algerie, Kasakhstan eller Kabylia.

 

Kjøp Ruud Koopmans’ bok!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.