Nederlandske Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) avvikler den ukentlige beregningen av overdødelighet. Ifølge CBS har ikke samfunnet behov for dette lenger. 

Påtagelig interesse 

Vedtaket har medført protester eftersom interessen for overdødeligheten er påtagelig. Det skyldes en almen opplevelse av at det er overdødelighet i kjølvannet av covid 19-vaksinasjonen. 

CBS har publisert ukentlige dødelighetstall siden 2009. I begynnelsen av koronakrisen ble det lagt til en ukentlig monitor med blant annet beregning av forventet overdødelighet. Tre år senere skroter statistikkontoret dette.

– Dette behovet er ikke lenger til stede. Som før pandemien vil Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieus dødelighetsmonitor igjen bli hovedkilden for uke for uke-måling og overvåkning av mulig overdødelighet i Nederland, heter det fra CBS.

Ingen reelle ekstremverdier

Ifølge CBS er det ikke lenger noen reelle ekstremverdier når det gjelder overdødelighet, noe som reduserer behovet for en ukentlig beregning. Dessuten dør færre og færre mennesker av korona.

Likevel er interessen for overdødelighet fortsatt svært høy i samfunnet. I desember støttet parlamentet en debattforespørsel om overdødeligheten, noe som har vært forsøkt i mer enn ett år.

Rapporteringen forsvinner, men ikke problemet

CBS-vedtaket vekker harme blant forskere som interesserer seg for overdødelighet. Ifølge dem er det fortsatt et samfunnsmessig behov for å publisere tallene. Dataanalytiker Wouter Aukema skriver på Twitter (X): 

– I 2020 var behovet der. Overdødeligheten og vaksinasjonsskadene kommer ikke til å forsvinne ved at rapporteringen forsvinner. … Og hva med det beroligende ordvalget: Mulig overdødelighet?

Siden august 2021 har det av uforklarte grunner dødd flere hundre flere enn forventet hver uke. Forskeren professor Ronald Meester har uttrykt bekymring for at massevaksineringen mot korona kan spille en rolle, men avdødes vaksinasjonsstatus registreres ikke ved dødsfall. Dessuten regnes ingen som vaksinert før to til fire uker efter vaksinasjonen. Dør de før det er de «uvaksinert».

 

Kjøp «Hvordan myndighetene bløffet oss» av Robert Malone!

 

Kjøp «Dumhetens anatomi» av Olavus Norvegicus! Kjøp eboken her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.