EU-parlamentet i Brussel. Foto: Marina Bauer / cc by-sa 4.0 / Wikimedia Commons.

Høyrepopulistiske og «antieuropeiske» partier ventes å bli størst i minst ni EU-land ved EU-valget i juni, og det vil flytte tyngde­punktet i EU-parlamentet klart til høyre, viser en prognose fra tenke­tanken European Council on Foreign Relations (ECFR).

Blant disse landene er store medlemsland som Frankrike, Italia og Polen, men også Belgia, Østerrike og Ungarn, skriver Frankfurter Allgemeine.

I ni andre land kan de kommer på andre- eller tredjeplass, blant annet i Tyskland, Estland, Finland, Sverige og Spania. «Styrkeforholdet mellom venstre og høyre vil forskyve seg drastisk mot høyre», heter det.

Prognosen fra ECFR er basert på ferske meningsmålinger fra alle de 27 EU-landene.

Det europeiske folkepartiet (EPP) forventes å forbli størst, men den nye høyresidens fremgang øker sjansene for at den vil få større innflytelse over beslutningene som tas i EU-parlamentet.

Studiens forfattere Simon Hix og Kevin Cunningham virker betenkt, og bemerker at valgresultatet kan bli et «wake-up call» for de «ansvarlige» i europeisk politikk.

Ifølge studien vil det nye EU-parlamentet kunne svekke EU-kommisjonens evne til å vedta lover og iverksette planer som gjelder den «grønne» politikken i unionen, skriver Frankfurter Allgemeine.

 

Kjøp «Hvordan myndighetene bløffet oss» av Robert Malone!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.