Lege og professor Chris van Tulleken mener lettbrus har en rekke skadelige helseeffekter. 

Nordmenn er storforbrukere av sukkerfri brus. Salget har vært økende de siste årene. Tall fra Bryggeri og drikkevareforeningen viser at i 2023 var 65 prosent av all brus som selges i Norge sukkerfri, skriver Nettavisen.

– Vi er sukkerfritt-nasjon nummer én. Jeg har ikke hørt om noen som kan måle seg, har kommunikasjonssjef i Ringnes, Nicolay Bruusgaard.

Utviklingen bekymrer Chris van Tulleken. Han er en britisk lege og professor, med doktorgrad i molekylær virologi, og har vært engasjert i temaet ultraprosessering i mange år.

Van Tulleken sier at når man får noe søtt på tunga så forventer kroppen sukker. Når sukkeret ikke kommer så blir det et misforhold i kroppens fysiologiske forventninger. Det påvirker blodsukkeret og skaper en stressrespons i kroppen, hevder han.

Legen sier det er flere studier som antyder at å drikke kunstig søtning øker preferansen for annen søt mat.

– Det finnes også forskning som antyder at hvis du drikker mye fosforsyre så kan det påvirke skjelettet. Kroppen tar grep for å nøytralisere blodgjennomstrømmingen. For å gjøre det bruker den kalsium. Så den tar i prinsippet kalsium fra bein i kroppen. Det medfører at du tisser ut ditt eget skjelett, sier han.

Van Tulleken framholder at dette er en spesiell risiko for kvinner som er i risikosonen for osteoporose (beinskjørhet).

Legen mener lettbrus bør ha store advarselstegn på seg, og at det definitivt ikke bør drikkes av barn.

– Om det bare er én eneste ting man skulle gjort for å bedre kostholdet i vårt samfunn, så er det å la barn kun drikke melk og vann. Hvis alle gjorde det ville det skapt enorme helsegevinster verden over. Det er det mest effektive helsegrepet vi kan gjøre, sier van Tulleken

 

Kjøp «Dumhetens anatomi» av Olavus Norvegicus! Kjøp eboken her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.