Da pressemeldingen om Kraftåret 2023 kom ut 15. januar fra Statnett, vidreformidlet både NTB, Finansavisen og NRK og flere andre medier gladnyheten om at «Nedbør og vindkraft bidro til en økning i kraftproduksjonen». Det er bare ett problem: Det er ikke sant. Kraftproduksjonen økte, men vindkraftens andel gikk ned.

Ifølge Eivind Salen fra organisasjonen Motvind sank vindkraftproduksjonen fra 14,8 TWh i 2022 til 13,9 TWh i 2023. Han hevder også at påstanden om økt nedbør i form av økt tilsig til vannkraftverkene ikke stemmer med NVEs tall. Så nedbør og vindkraft gikk ned og er ikke forklaringen på den økte kraftproduksjonen.

Hvor ble det av påstanden om nedbør og vind?

Forklaringen er heller at norske kraftprodusenter økte produksjonen ved å ta ut reserver fra vannmagasinene. Ikke for å dekke Norges behov, men for å eksportere strømmen til EU og tjene mer penger. Drømmen om «Norge som Europas batteri» er gjennomført og skal eskaleres. Du er helt ubetydelig i dette pengespillet.

Pressemeldingen fra Statnett har headingen «Kraftåret 2023 – året som understreket at tempoet må økes», og ingen steder i denne pressemeldingen finner man påstanden om at nedbør og vindkraft bidro til en økning i kraftproduksjonen. Så hvor fikk media dette fra? Det ser ut til å ha blitt fjernet. I stedet står det:

– I motsetning til 2022, hvor kraftsituasjonen i Sør-Norge var anstrengt inn i høsten, har det i år vært mer nedbør som har opprettholdt magasinfyllingen inn mot vinteren. Vindkraften har også bidratt.

Konklusjonen er som før: Her må det bygges i ekspresstempo

Konklusjonen til Statnett er like klar som den er forutsigelig: Her må det bygges mer, mer og alltid mer av alt – for norske strømforbrukeres regning. Uten risikoanalyser eller økonomiske hensyn.

Det er dette den unødvendige «nettleien» går til, i landet som hadde kraftoverskudd og en perfekt fungerende og nedbetalt kraftforsyning, med billig, fornybar strøm. Nå er alt kostbart kaos; vi importerer EUs kullkraft og prisnivå gjennom overføringskabler, og alt skal eskaleres i det uendelige. Det blir aldri nok! Det sier Statnetts konsernsjef Hilde Tonne:

– Vi forventer en høy økning i det norske kraftforbruket … Vi skal sørge for at det sentrale strømnettet er rustet for nullutslippssamfunnet, og så ser vi at vi også vil trenge store mengder fornybar kraftproduksjon for å komme i mål med den grønne omstillingen.

Et gjennomkorrupt røvertokt 

Det finnes ingen «grønn omstilling». Alt tyder imidlertid på at den korrupte internasjonale vindkraftindustrien har overtatt alle ledd i det norske kraftsystemet – og selv statsministeren ser ut til å jobbe for denne skyggeregjeringen, som ser på Norge som et bytte. Støres «mer av alt – raskere» rundt «fornybart» er et svært illevarslende signal til både næringsliv og private strømkunder.

Hvorfor? Fordi jo mer vindkraft man bygger, desto større blir kraftproblemene, noe som angivelig bare kan løses med å bygge enda mer vindkraft – i all evighet. Det blir aldri nok, og det blir aldri for mange vindmøller. Dette har vært vindbaronenes mantra i over 40 år, og ingen stortingspartier er villig til å slå hull på bløffen. For da sprekker klimahysteriet og alle vil spørre seg: «Hva tenkte vi på?»

Jeg er ikke spåmann som klimaforskere, men to ting kan jeg garantere om fremtiden: Det blir ikke noe av «nullutslippssamfunnet, fordi det er teknisk, matematisk, fysisk og økonomisk umulig – dét er Svalbard-beboere i ferd med å finne ut. Men forsøk på «energiomstilling» vil berike kapitalkreftene og kraftbransjen helt til klima-bobleøkonomien sprekker eller Stortinget sier stopp.

Det er ingenting som tyder på at det sistnevnte vil skje. Fordi klima. Og penger.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.