Markus Söder under en presse­konferanse i München 3. september 2023. Foto: Sven Hoppe / DPA via AP / NTB

I Tyskland tar nå CSU-leder Markus Söder, som også er minister­president i Bayern, på partiets vegne til orde for å forby medlemmer av AfD å jobbe i offentlig tjeneste.

Ifølge Söder må det klargjøres om det å være AfD-medlem overhodet er forentlig med å være i offentlig tjeneste, heter det i en DPA-melding som er offentlig­gjort i Die Zeit.

«Vi tar helt klart stilling mot det, og vi sier det også tydelig.»

For å gjøre offentlig tjeneste er man forpliktet til å være lojal mot Tysklands grunnlov, og det er anklager om AfD-medlemmers angivelig manglende lojalitet som har utløst forslag om å forby hele partiet, som nå er nest størst på menings­målingene i landet – med mye større oppslutning enn det sosial­demokratiske partiet SPD.

Det ville ta seg dårlig ut å forby AfD, og derfor går ikke det, mener Söder:

Söder understreker på spørsmål at han ikke er tilhenger av noen prosess for å forby AfD: «Uavhengig av spørsmålet om det lar seg gjøre, ville det gi inntrykk av at vi nå ganske enkelt ville bannlyse et sterkere parti i rask vekst fra det demokratiske spekteret. Derfor er et forbud etter vår oppfatning feil vei å gå.

Lederen for CSU – det bayerske søster­partiet til CDU, som er Tysklands største – omtaler AfD som en «parasittisk gruppe» som utnytter misnøye og opplevd urett til å fyre opp under protest. Söder omtaler også AfDs tanker om deportasjoner som farlig.

Han anklager dessuten partiet for å være Putins tjener («stigbøyleholder») i Tyskland, hvilket bringer tankene hen på Demokratene i USA, som har anklaget Trump for å være i lommene på Russland.

Söder sier naturligvis ikke at de to politikerne i Tyskland som i suverent størst grad har tjent Putins interesser, er Gerhard Schröder (SPD), som var statsminister fra 1998 til 2005, og Angela Merkel (CDU), som var statsminister fra 2005 til 2021. Ideen om massiv energiimport fra Russland ble unnfanget under Schröder og for alvor satt ut i livet under Merkel.

Ideen om yrkesforbud er ikke ny i Tyskland, hvor det ble iverksatt under nazismen mot «avvikere» og «mindreverdige raser».

I Sverige har det forekommet at folk har mistet jobben på grunn av sympati for Sverige­demokraterna, som i likhet med AfD er blitt anklaget for høyre­ekstremisme, men noe formelt yrkesforbud er aldri blitt vedtatt der til lands.

 

Kjøp Alexander Graus «Hypermoral» fra Document Forlag her!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.