Gain-of-function (GoF)-forskning fortsetter i de kinesiske laboratoriene, og 4. januar ble det lansert en forskningsrapport Lethal Infection of Human ACE2-Transgenic Mice Caused by SARS-CoV-2-related Pangolin Coronavirus GX_P2V(short_3UTR) som beskriver en nyutviklet variant av SARS-CoV2, også kalt koronavirus, det vil si det samme viruset som ga opphav til pandemien covid-19.

Rapporten viser at den nye varianten, som har fått navnet GX_P2V, både er ekstremt smittsom, har 100 % dødelighet hos forsøksdyr – og kan overføres til mennesker. Sammendraget lyder i oversettelse:

«SARS-CoV-2-relatert pangolin-koronavirus GX_P2V(short_3UTR) kan forårsake 100 % dødelighet hos humane ACE2-transgene mus, potensielt tilskrevet sent stadium av hjerneinfeksjon. Dette fremhever en spredningsrisiko for GX_P2V til mennesker og gir en unik modell for å forstå de patogene mekanismene til SARS-CoV-2-relaterte virus.»

Forskerne forklarer at de har tatt et korona-relatert virus som forekommer naturlig i dyrearten maursluker (pangolin) og dyrket viruset i laboratoriet siden 2017, det vil si før pandemien. Ved å dyrke viruset i ulike cellekulturer har det etter hvert blitt produsert en ny variant som har drept alle forsøksdyr eksponert for viruset, ved å forårsake en dødelig infeksjon i hjernen.

Men forskerne uttrykker stor bekymring: Forsøksdyrene har bestått av såkalte transgene, humaniserte mus, det vil si mus som bærer det humane reseptorgenet ACE2, som koronaviruset fester seg til. Risikoen for spredning til mennesker anses derfor som høy.

«Så vidt vi vet, er dette den første rapporten som viser at et SARS-CoV-2-relatert pangolin-koronavirus kan forårsake 100 % dødelighet i hACE2-mus, noe som tyder på en risiko for GX_P2V-overføring til mennesker,» skriver forskerne i sin rapport.

Inkubasjonstiden anses å være relativt lang. Forsøksdyrene viste symptomer først etter fem dager, da dyrenes pels og bevegelsesmønster ble påvirket, mens øynene ble hvite. Alle dyrene døde deretter syv eller åtte dager etter å ha blitt infisert med viruset. Forskerne konstaterer at smittespredningen var størst tre til seks dager etter at dyrene ble infisert, noe som betyr at dyrene var mest smittsomme før de selv viste noen symptomer.

Da forsøksdyrene ble dissekert ble det funnet store mengder virus i dyrenes hjerner, lunger og luftveier. Det tyder på at viruset er luftbårent og derfor smitter på samme måte som koronaviruset som har forårsaket pandemien de siste årene. Forskerne kan derfor ha dyrket et virus som smitter like lett som covid-19, men som har en betydelig høyere dødelighet.

Dr. John Campbell har trukket oppmerksomheten til den kinesiske rapporten, og gjennomgår forskningsfunnene på sin YouTube-kanal. Innledningsvis uttaler Campbell at det er en dødelig infeksjon som rammer mus som bærer humane reseptorgener, noe han stiller sterkt spørsmål ved fra et etisk perspektiv.

– Hvor etisk er det å injisere menneskelige gener i mus? Det er et åpent spørsmål. Musene er fortsatt mus, men de produserer humane proteiner og menneskelige reseptorer, sier Campbell.

– Forskerne sier de er bekymret for at viruset skal overføres til mennesker, men de skapte viruset i laboratoriet til å begynne med, ikke sant? Vi snakker om et virus som dreper alle. Et virus som har kommet inn i hjernen og drept ved å forårsake en viral hjernesykdom. Det gjør meg veldig, veldig ukomfortabel.

Dr. Campbell mener at den eneste grunnen til at denne typen forskning eksisterer er å produsere biologiske våpen. Siden forsøksdyrene bar på det menneskelige genet ACE2, vurderer han risikoen for at viruset også dreper mennesker som blir smittet som svært høy, og han er tydelig i sin mening:

– Dette er total galskap og etter min mening burde det vært forbudt i går.

Gain-of-function (GOF) har som mål å endre allerede patogene mikroorganismer for å øke deres overførbarhet og virulens, eller for å få organismen til å infisere nye arter. Det handler derfor om å gjøre allerede farlige virus og bakterier enda farligere. GoF brukes til å produsere biologiske krigføringsmidler. Risikoen med GoF anses som svært høy, noe som blant annet førte til at USA innførte et moratorium på GoF på eget territorium i årene 2014-2017, men forskningen fortsatte i laboratorier lokalisert i blant annet Ukraina og Kina. Tilhengere av GoF sier forskningen er nødvendig for å forstå farlige patogener og finne kurer, mens kritikere sier at farene oppveier fordelene. Lekkede patogener fra GoF på SARS-CoV2 ved Wuhan-laboratoriet antas å ha forårsaket pandemien i 2019.

 

Kjøp billetter til lesermøte med Mikael Jalving!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.