Bit for bit kommer sannheten frem om hva gislene hos Hamas opplevde. Denne uken er det vitnemål i Knesset fra frigitte kvinner. Mange klarer ikke påkjenningen med å stå frem. Dag Bredvei har en grundig fremstilling som ikke etterlater noen tvil om hva slags folk Hamas er.

Flere av kvinnene som er satt fri forteller hva de var vitne til de 50 døgnene i fangenskap, skriver The Jerusalem Post og Haaretz. (..)

– En ung kvinne ble anklaget for å være israelsk soldat. Hun ble torturert rett ved siden av der jeg satt, forteller Siegel.

Kvinnen sier hun var vitne til at Hamas-krigere befølte yngre kvinner og at hun hørte om grove seksuelle overgrep.

– Ei ung jente kom gråtende ut fra toalettet. Jeg reiste meg opp og gav henne en klem. En Hamas-kriger brøt inn og sa at det ikke var tillatt.

– Den «dritsekken» befølte henne og nektet meg å trøste henne, sier Aviva Sigel.

Det vil ta tid før sannheten kommer for en dag. Den kommer fra mange forskjellige kanter og bitene må settes sammen.

En spesialist som har behandlet flere av gislene som er satt fri, fortalte til nyhetsbyrået Associated Press at han har behandlet minst ti kvinner og menn som ble seksuelt misbrukt i fangenskap.

17 år gamle Agam Goldstein kom seg ut.

Mange av jentene ble utsatt for grove seksuelle overgrep. Selv komplekse sår og skader ble ikke behandlet. Vi bandasjerte hverandre, sier hun.

Etter at 17-åringen ble flyttet fra en bygning til en tunnel ble hun igjen vitne til overgrep.

– Plutselig gikk en dør opp. Vi forstod at det var seks jenter som hadde vært overlatt til seg selv. De hadde tydelige tegn på å ha blitt utsatt for seksuelle overgrep.

Barn ble torturert.

Barn ble også torturert, skrev CNN før nyttår. Kringkasteren viser til psykologisk tortur.

Et eksempel er 12 år gamle Eitan Yahalomi. Han ble blant annet tvunget til å se på video fra terrorangrepet mot sivile israelere 7. oktober.

Hamas krigere holdt et gevær mot hodet hans for å true ham til ikke å gråte eller rope.

Hamas-krigerne fortsetter å torturere og begå overgrep. De er i samme modus som 7. oktober. Det må få konsekvenser for synet på dem.

Renana Eitan har 20 års erfaring i å behandle pasienter med alvorlige traumer. Hun sier til France 24 at hun er sjokkert av det hun har sett hos frigitte gisler.

– Jeg har aldri sett noe lignende, sier kvinnen som er direktør for den psykiatriske avdelingen ved Tel Aviv Sourasky Medical Centre.

– De fysiske -, de seksuelle -, de mentale overgrepene mot gislene som har kommet tilbake, er forferdelig. Vi må omskrive det vi vet om traumer, sier Eitan.

Det medisinske senteret der hun jobber, har mottatt 14 frigitte gisler.

Det er fortsatt Hamas som styrer Gaza. Hvorfor presser ikke USA Qatar til å stille Hamas-lederne overfor et ultimatum: Overgi dere og slipp fri gislene. Det er muligheter til å presse Hamas, men de brukes ikke.

 

https://www.nrk.no/urix/frigitte-gisler-var-vitne-til-tortur-av-yngre-kvinner-1.16710560

 

 

Kjøp billetter til lesermøte med Mikael Jalving her!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.