Ett år efter den tidligere diktatoren Pervez Musharrafs død har Pakistans høyesterett opprettholdt dødsdommen mot ham for «grunnlovsstridig unntakstilstand».

Grunnlovsstridig unntakstilstand 

Den 17. desember 2019 stadfestet en spesialdomstol dødsdommdn mot den tidligere makthaveren efterat det under Pakistan Muslim League-Nawaz ble reist sak om «høyforræderi» mot ham for «grunnlovsstridig beslutning om å innføre unntakstilstand» i november 2007.

Den 13. januar 2020 erklærte Lahore High Court (LHC) dommen fra spesialdomstolen som «grunnlovsstridig». Denne dommen ble anket.

Familien uinteressert i dødsdommen over avdøde

Ankesaken ble onsdag av høyesterett avvist på grunn av manglende efterlevelse:

– Pervez Musharrafs arvinger fulgte ikke opp saken selv efter å ha mottatt flere oppfordringer.

Musharrafs advokat sa at han hadde forsøkt å kontakte Musharrafs familie efterat domstolen besluttet å behandle anken, men det forble en øvelse i nytteløshet da familien aldri svarte ham.

At den tidligere militærdiktatoren avgikk ved døden 5. februar 2023 synes ikke å ha påvirket domstolens avgjørelse om å opprettholde dødsdommen.

– General Musharraf er allerede død og kan ikke bli hengt, men han er blitt dømt som forræder. Kjennelsen vil bli husket som historisk på grunn av dens store symbolverdi, uttaler det herskende islam-sosialistiske Pakistan Peoples Party.

Musharraf var ingens helt

Musharraf var som pakistanske militærdiktatorer flest, mer eller mindre entusiastisk støttet av USA. Selv uttalte han på spørsmål om hvordan han balanserte Pakistans og USAs interesser, at han hadde måttet lære kunsten å gå på stram line og var blitt ekspert på det. 

Forholdet til India var mere anstrengt:

– Når man ser tilbake på Musharrafs år som hærsjef, regjeringssjef og president, er det umulig ikke å bli slått av alle muligheter til å bringe Pakistan på rett kjøl som ble skuslet bort ved ham. Vi er idag vidne til de triste eftervirkningene av hans svekkelse av den allerede vaklende pakistanske overbygningen. Musharraf var ingens helt, skriver indiske Frontline i en kort oppsummering av den tidligere militærdiktatorens liv.

 

 

Kjøp «Mesteren og Margarita»! Du kan også kjøpe den som ebok.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.