Målinger NRK og Aftenposten har foretatt viser at saker om krigen i Ukraina har langt flere lesere enn de om krigen på Gaza-stripen. Det skulle man kanskje ikke tro ut fra dekningen, men Gaza er venstresidens krig, mens Ukraina er nærmere, har større kulturelle likhet og handler om vår nabo.

Interessen er større for saker om krigen i Ukraina enn om krigen på Gazastripen, viser tall fra NRK og Aftenposten.

Kanalen har delt lesertall fra sin nettside med Aftenposten. Der kommer det fram at langt flere leser saker om krigen i Ukraina enn krigen på Gazastripen, som startet da Hamas angrep Israel.

Saker om Ukraina har 80 prosent flere lesere i NRK. I Aftenposten har Ukraina-saker 65 prosent flere lesere enn sakene om Gaza. Tallene gjelder de siste 50 sakene før nyttår.

Det til tross for et voldsomt engasjement for Gaza i sosiale medier.

Medieforsker Melanie Magin sier at folk er blitt vant til krigen i Gaza, samt at geografisk og kulturell nærhet til Ukraina-krigen gjør at flere er interessert i den.

– Spesielt med tanke på at en av partene er Russland, som Norge deler en grense med, sier hun. (NTB)

Venstresiden bruker m.a.o. sin dominans i mediene til å pushe et narrativ de vil ha frem, men det betyr ikke at det slår an. Engasjement i sosiale medier er heller ingen sikker målestokk. Også der er venstreorienterte aktive.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.