Mer enn halvparten av strømmen som ble levert i Tyskland i fjor, kom fra fornybare kilder, som vind, vann og biomasse, opplyser landets nettmyndighet.

Fornybare kilder sto for til sammen 56 prosent av strømproduksjonen, en oppgang fra 47,4 prosent året før.

Økningen forklares med økt nedbør, som kommer vannkraftverk til gode, etter tørken i 2022. Dermed økte vannkraftverkene sin produksjon med 16 prosent.

For havvind var produksjonsøkningen på 18 prosent. Utbygging av mer kapasitet bidro til rekordhøy vindkraftproduksjon på 119 terawattimer (TWh). Til sammenligning var totalforbruket av strøm i Norge 134 TWh i fjor, ifølge statistikk fra Statnett.

Selv om det også er bygget ut langt mer solcellekapasitet, gjorde mangel på sollys at produksjonen var omtrent uendret fra året før.

Tradisjonelle kraftkilder som kull og kjernekraft hadde en betydelig nedgang i produksjonen i fjor. Tyskland stengte sitt siste atomkraftverk i april. Lavere priser gjorde gass til en billigere – og dermed mer attraktiv – energikilde i 2023.

– Det grønne skiftet har skylden for energi­krisen

Tyskland er ikke lenger en god beliggenhet for bedrifter

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.