NTB

Offisielle tall viser at Tyskland aldri har eksportert våpen for større summer enn i 2023. Omtrent en tredel av materiellet gikk til Ukraina.

I løpet av året eksporterte Tyskland våpen og annet militært materiell for 11,71 milliarder euro. Den tidligere rekorden var på 9,35 milliarder euro og ble satt i 2021.

Det viser offisielle tall fra det tyske finansdepartementet, som nyhetsbyrået DPA har fått tilgang til.

Mer enn en tredel av eksporten gikk til krigsherjede Ukraina, med en sum på 4,15 milliarder euro. I 2021 var denne andelen enda høyere, med rundt en firedel. I tillegg har det blitt eksportert våpen til Israel til en verdi av 323,2 millioner euro, omtrent ti ganger så mye som i 2021.

Det var lenge et fast prinsipp i tysk politikk å ikke sende våpen til krigssoner. Statsminister Olaf Scholz gikk imidlertid bort fra dette etter Russlands fullskala invasjon av Ukraina i februar 2022.

Japan, Australia, Sør-Korea, De forente arabiske emirater og Saudi-Arabia har også kjøpt tyskproduserte våpen i løpet av året.

(©NTB)

Les også

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.