På bare ett år gikk Storbritannia forbi Frankrike, Nederland og Japan og ble den fjerde største eksportnasjonen i verden.

Alle som spådde krise og undergang etter Brexit kan dermed vurdere å ta seg en bolle.

Det er FN-konferansen for handel og utvikling (UNCTAD) som samler eksporttallene for alle verdens land. 2022 er det siste året som er publisert.

Storbritannia trådte ut av EU i 2020, og året etter trådte den nye frihandelsavtalen med EU i kraft. Det er sannsynlig at effekten av denne avtalen slo positivt ut på Storbritannias eksporttall for 2022.

Ved utgangen av 2021 lå landet på syvende plass, men i løpet av 2022 klatret landet tre trinn oppover på listen over verdens største eksportøkonomier, forbi Frankrike og Nederland.

Statssekretær for næringsliv og handel i Sunak-regjeringen, Kemi Badenoch, sier ifølge Daily Mail at tallene viser at Storbritannia «bokser i en høy vektklasse» når det gjelder internasjonal handel og er på riktig spor i forhold til målet om å eksportere for tre billioner britiske pund innen 2030 (3,76 billioner dollar / 40 billioner kroner).

Storbritannia er den største nettoeksportøren av finanstjenester i verden, og det er tjenesteytelse som utgjør den største eksportsektoren.

Tyskland var den eneste europeiske økonomien som hadde større eksport enn Storbritannia i 2022, med over 2 billioner amerikanske dollar årlig. Storbritannia endte på 1,015 billioner dollar, opp fra 910 milliarder året før. Frankrike kom hakk i hæl med 1,007 billioner dollar.

Øverst på statistikken finner vi Kina, som fortsatt er den største eksportøren i verden. Landet rundet 2 billioner dollar i 2011 og 3 billioner ti år senere, i 2021. Økningen fortsatte til 3,77 billioner i 2022.

Nummer to på listen er USA, som eksporterte for 3,018 billioner dollar.

Norge eksporterte til sammenligning for 315 milliarder dollar i 2022, ifølge UNCTAD.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.