Rett før midnatt 14. august mottok vakthavende politi en telefon fra 55 år gamle Hamid Fatlawi, en innvandrer fra Irak. Han innrømmet at han nettopp hadde myrdet sin kone, den ett år eldre svenske Maria.

Nå er han dømt til livsvarig fengsel. Dette melder Samnytt.

Hamid kom til Sverige fra Irak under asylkaoset og den store migrantbølgen i 2015. Fem år seinere møtte han svenske Maria via en datingside. Hun ble hodestups forelsket i den spennende mannen.

De giftet seg etter at hun fridde til ham. Tre år seinere endte ekteskapet med mord.

Da politiet kom til gjerningsstedet, boligen til Hamid og Maria i Kalix i Norrbotten, ble det slått fast at sistnevnte var blitt utsatt for ekstrem knivvold på parets felles soverom. Ved obduksjonen ble det talt til sammen 39 knivstikk.

Det var heller ingen tvil om at det var ektemannen Hamid som utsatte henne for den dødelige volden. Det hadde han selv innrømmet da han ringte politiet på nødnummeret og sa at han var blitt sint på henne.

I avhør og under rettssaken var Hamid vag om motivet. Han hevdet imidlertid at drapet ikke var planlagt, og skyldte på midlertidig forvirring. En rettspsykiatrisk undersøkelse har imidlertid fastslått at Hamid ikke lider av noen psykisk lidelse.

Haparanda tingrett har ikke funnet noen formildende omstendigheter. Retten påpeker at Maria ble myrdet på soverommet i sitt eget hjem, hvor hun hadde rett til å føle seg trygg. Dette blir ansett som en skjerpende omstendighet.

Strafferammen er derfor livsvarig fengsel.

Hamid er også dømt til å betale en halv million kroner i erstatning til Marias pårørende. Etter soning må han også utvises tilbake til hjemlandet.

Maria etterlater seg ei datter fra et tidligere ekteskap.

Venninnene så ikke på Hamid som den samme drømmeprinsen som Maria gjorde. De frarådet henne fra å gifte seg med irakeren, og trodde at han utnyttet henne.

Men advarslene ble viftet bort: «Jeg er så forelsket» var svaret.

Noen måneder før drapet fortalte Maria derimot til venninner at Hamid hadde forandret seg. Han hadde et mørkere humør og var blitt mer kontrollerende.

Hun trodde imidlertid at dette var depresjon, og var aldri redd for at Hamid skulle utsette henne for vold. Denne feilvurderingen skulle koste henne livet.

Marias pårørende har frigitt hennes navn og bilde fordi de ikke ønsker at hun bare skal bli et anonymt nummer i statistikken.


Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.