En irakisk mann er dømt til to års fengsel for grov vold etter at han dyttet en ukrainsk mann i vannet ved Sydhamnen i Malmö i november i fjor. Dette melder Samnytt og Fria Tider.

Document har tidligere skrevet om saken. Det var om kvelden 22. november 2022 at en ukrainsk lastebilsjåfør fisket ved kaikanten i Malmö. Plutselig dukket fem arabiske menn opp i en bil.

Gjengen bestemte seg for å «ha det gøy». En av araberne gjorde et veddemål, løp frem og dyttet den ukrainske mannen ut i sjøen. De andre i gjengen filmet og lo mens offeret kjempet for livet i det vinterkalde vannet.

Etterpå løp alle fem til bilen sin og skulle kjøre bort. Mannen som filmet snudde seg derimot. Da han, og en annen av de tiltalte, skjønte at lastebilsjåføren ikke klarte å komme seg opp av vannet ved egen hjelp, klarte de å finne en metallinnretning som de kunne hjelpe ham opp med.

De lot så sitt sterkt nedkjølte offer ligge på kaien og kjørte bort – uten å ringe verken politi eller ambulanse. Et vitne til hendelsen ringte imidlertid politiet som kom til stedet, samt – litt seinere – ambulanse.

Takket være blant annet overvåkingskameraer klarte politiet å identifisere og pågripe de fem mennene som var involvert i hendelsen. Alle ble varetektsfengslet, mistenkt for grov legemsbeskadigelse.

Nå er dommen kommet mot de fem araberne. Bare én av dem, Hussein Al-Rubaye, er dømt for grov vold. Det var han som skubbet den ukrainske mannen. Strafferammen er to års fengsel. Han må også betale 66.000 svenske kroner i erstatning til offeret.

Aktor hevdet under rettssaken at alle de fem araberne «i fellesskap og samtykke» dyttet offeret i vannet, og ved å filme og le «uttrykte sin godkjennelse» av handlingen.

Det er imidlertid ikke Malmö tingrett enig i. Ifølge retten er det ikke klart at de fire andre araberne visste at Hussein Al-Rubaye hadde til hensikt å dytte den ukrainske mannen i vannet.

Overgrepet anses som grovt fordi det var livstruende. Offeret kunne ha druknet.

Lastebilsjåføren fortalte seinere om opplevelsen: «Jeg begynte å synke og skjønte at jeg aldri ville klare å komme meg opp igjen selv. Jeg trodde min siste time var kommet».

Da politiet i avhør spurte ukraineren om han hadde tenkt å hevne seg på mennene, fortalte han at han kanskje hadde gjort det hvis dette hadde skjedd i Ukraina, men at det er «for mange» arabere i Sverige.

Den domfelte 22-åringen kommer fra Irak, men har fått svensk statsborgerskap og kan derfor ikke utvises etter dagens lovgivning.

De fem tiltalte mennene kommer alle fra Midtøsten. Fire av dem er fra Irak, og en er fra Syria. Alle er kommet til Sverige etter 2007, og alle har fått svensk statsborgerskap.

Ukrainsk mann skubbet i iskaldt vann av gjeng, sier det er «for mange» arabere i Sverige

Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.