18 år gamle Fabian Cederholm er dømt til livsvarig fengsel for drapet på to lærere. Han er den første 18-åringen som får den straffen siden loven ble endret ved årsskiftet.

To kvinnelige lærere ble drept 21. mars ved Malmö latinskole. I dag ble 18 år gamle Fabian Cederholm i Malmö tingrett dømt til livsvarig fengsel for drapene. Det betyr at han er den yngste personen som er dømt til livsvarig fengsel siden lovendringen ved årsskiftet. Tidligere måtte en tiltalt ha fylt 21 år for å bli dømt til livsvarig fengsel, men ved årsskiftet år ble grensen senket til 18 år.

Cederholm ble arrestert kort tid etter forbrytelsen, og har innrømmet at han myrdet de to kvinnene. Motivet for drapene har ikke kommet frem.

På slutten av skoledagen skal Cederholm ha låst seg inne på skoletoalettet, hvor han forberedte seg på drapene ved å ta på seg skjerf, maske og øreklokker. Han bevæpnet seg med to kniver han bar, en øks og en hammer, og gikk så ut i korridoren. Der angrep han to tilfeldig utvalgte kvinnelige lærere.

Politi og ambulanse var raskt på stedet, men kvinnenes liv sto ikke til å redde.

Den rettspsykiatriske undersøkelsen har vist at Fabian Cederholm ikke var rammet av en alvorlig psykisk lidelse på gjerningstidspunktet. Aktor Johanna Liljeblad ba derfor om at han dømmes til livsvarig fengsel.

Fordi Malmö tingrett mener handlingen var «særlig hensynsløs», valgte tingretten å følge påtalemyndighetens linje, og i dag falt dommen mot Cederholm. I en pressemelding begrunner tingretten dommen slik:

– Det rör sig om två mycket brutala mord där offren orsakats svårt lidande och känt svår dödsångest. Förloppet har inte varit kortvarigt och gärningsmannens agerande kan inte betecknas som annat än synnerligen hänsynslöst. Därför och eftersom gärningsmannen var 18 år och den så kallade ungdomsrabatten avskaffades för svåra brott vid årsskiftet, har påföljden bestämts till livstids fängelse, sier advokat Johan Kvart, som ledet rettssaken.

Gjerningsmannen må også betale erstatning til de etterlatte med til sammen cirka én million kroner.

 

 

Skaff antistoffer mot woke: Kjøp Roger Scrutons bok her!

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.