I 2015 kom tusenvis av mennesker – fortrinnsvis fra et utvidet Midtøsten – strømmende over grensene til europeiske land. Senere kom mennesker i små båter fra Tyrkia til Hellas. Vi ble fortalt at det er umulig å holde dem ute.

«Hva vil dere gjøre? Skyte dem?» spurte Erdogan retorisk. Siviliserte mennesker kan ikke det.

De som forlot Midtøsten og Sentral-Asia, kom inn, og nå har mange av dem fått statsborgerskap i de statene de tvang seg inn i. «Alle har en plikt til å ta imot flyktninger», sier FN. «Flyktningene er vårt ansvar», sier EU.

Norge er for alle praktiske formål en del av EU.

Så skjedde det noe som snudde alt på hodet. Den islamske organisasjonen Hamas angrep sivile inne i Israel. Både små barn og voksne ble brutalt drept, og noen ble tatt som gisler.

Det viste seg at hjelpen som var sendt til Gaza, var blitt brukt til å bygge et nettverk av tunneler der krigerne til Hamas kunne angripe fra og søke tilflukt. Ingen stat kan leve med at det kommer krigere over grensen, dreper og tar sivile som gisler.

Heller ikke Israel.

Eller vent nå litt: Ikke alle mener dét! Forstår jeg den norske regjering og deler av norsk presse rett, skal ikke Israel kunne forsvare seg.

Israel skal sitte med foldede hender og vente på neste angrep. For Hamas «flyter som fisken blant sivile» og terrorister gjemmer seg blant sivile, der de er beskyttet.

Det hevdes at Israel – i motsetning til alle andre stater som er blitt opprettet etter de to verdenskringene – er illegitim, og da «er det bare rett og rimelig at sivile drepes og tas som gisler». Norsk UD krever at Israel straks slutter å gå etter terrorister som gjemmer seg blant sivile.

Da er det kanskje viktig for Hamas at de sivile ikke flykter ut av Gaza?

Utsagnet fra 2015 om at «vi kan ikke stanse flyktninger», gjelder ikke lenger. Erdogan spør ikke: «Hva vil dere gjøre? Skyte dem?»

Nå får vi vite at grensen til Egypt er stengt.

Ja vel, så da går det altså an å stenge grenser for flyktninger da? Hvorfor fortalte ingen oss i 2015 at grenser kan stenges?

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.