En rekke statsministre og utenriksministre fra arabiske og europeiske land kommer til Oslo fredag for å sondere mulighetene for en «permanent humanitær våpenhvile» i Gaza.

I tillegg til statsminister fra Qatar, utenriksministerne fra Jordan, Palestina, Saudi-Arabia og Tyrkia, kommer utenriksministrene fra Danmark, Island, Sverige, Belgia, Nederland og Luxembourg. Finland deltar med en statssekretær. Generalsekretæren for Organisasjonen for islamsk samarbeid deltar også, ifølge en pressemelding fra Utenriksdepartementet.

Eide håper møtet kan bidra til å hindre polariseringen mellom land som en følge av krigen.

– Vi vil også diskutere behovet for å styrke Den palestinske selvstyremyndigheten og for å fornye det internasjonale samarbeidet for en tostatsløsning. Landene i Midtøsten spiller en viktig rolle, sier han. (NTB)

Israel har gjort det klart at de ikke kommer til å innstille krigen før jobben er gjort. I tapstallet på ca. 18.000 som helsemyndighetene i Gaza opererer med, gjøres det ikke forskjell på sivile og terrorister. Israel sier de har drept et stort antall Hamas-krigere. Slik sett kan våpenhvile redde situasjonen for Hamas. Den arabiske delegasjonen kan ha flere mål. Det har ikke vært det voldsomme kjøret mot Israel som bombingen skulle tilsi. Det har kommet fra Al Jazeera. Det var massedemonstrasjoner i krigens første fase, men de har ikke eskalert.

Den israelske siden er ikke representert på Oslo-møtet. Norge snakker om en tostatsløsning, men Israel har avvist at det er aktuelt.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.