De to tidligere utenriksministrene, Mogens Lykketoft og Martin Lidegaard, sier til Danmarks Radio at Danmark bør ta skritt for å anerkjenne Palestina som en suveren stat. Per Stig Møller – også tidligere utenriksminister – er mer reservert og understreker at en såkalt tostatsløsning ikke kan diskuteres før den tiltenkte palestinske staten har vist vilje til å leve i fred med Israel. Men alle tre er enige om at tostatsløsningen er den eneste sikre veien til fred.
Det merkelige er at før Hamas angrep Israel 7. oktober i fjor, var det allerede to stater, nemlig Israel og Gaza, som Israel hadde trukket seg ut av i 2005 og overlatt til palestinerne å styre. I den forbindelse utførte Israel tvangsevakuering av mange tusen israelere fra Gaza. Hvis palestinerne hadde vært interessert i å bygge sin egen stat, hadde de nå sjansen til å vise hva de kunne utrette – til og med i et helt jødefritt område.

Men i stedet for å sikre de institusjonelle og økonomiske rammene for et fritt Gaza, aksepterte innbyggerne et Hamas-diktatur, finansiert av blåøyde utlendinger hvis egentlige politikk var å forberede krig mot den jødiske staten.

Som flere har påpekt, hadde Gaza, med sin ideelle beliggenhet, alle muligheter til å bli Midtøstens Singapore, med fred og velstand. Men det store flertallet av områdets innbyggere valgte i stedet å hengi seg til frådende raseri og støtte terrorbevegelsen Hamas, hvis uttalte mål er å utslette Israel og utdrive jødene. Ikke noe land kan godta en slik nabo, og det er derfor forståelig at Israels statsminister, Benjamin Netanyahu, planlegger å sikre permanent militær kontroll over Gaza når den nåværende krigen er over.

Det ville også være ekstremt hensynsløst av Israel å gi fra seg sin militære kontroll over den såkalte Vestbredden, som i Israel heter kaller Judea og Samaria.

Med erfaringene fra Gaza vet vi nøyaktig hva som ville skje hvis Israel tvangsfjernet de 700.000 jødiske innbyggerne i Jerusalem og på Vestbredden og overlot områdets sikkerhetspolitikk til palestinerne: Judea og Samaria ville bli en iransk «klient-stat» hvis formål ville være å drepe jødene i Israel. De iranske mullaene sier selv at det er dette de drømmer om, og det er ingen grunn til å tvile på at de mener det de sier.
Bortsett fra det, er det merkelig at jøder ikke får bo på Vestbredden. To millioner hovedsakelig muslimske arabere bor i Israel. Bør også de fjernes som en del av en tostatsløsning?
Like merkelig er den ofte gjentatte anklagen mot jødene på Vestbredden for å være «ulovlige okkupanter». Hvem sin stat er det de har okkupert? Vestbredden har vært eierløs siden 1967, da Israel erobret området fra Jordan, som ikke vil ha det tilbake. Noe som er helt forståelig med tanke på innbyggernes holdning.
Faktum er at mange arabiske stater ønsker å se Israel beseire de iranske leiesoldatene, Hamas i Gaza og Hizbollah i Libanon. Ingen – bortsett fra de iranske galningene – vil ha dem.

Hvis det noen gang skal bli fred, er forutsetningen at palestinerne aksepterer at Israel er kommet for å bli, og at de er best tjent med å ha et vennlig forhold til den jødiske staten.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.