Donald Trump planlegger å erklære krig mot woke-kulturen hvis han vinner tilbake Det hvite hus under presidentvalget neste år. Kritikere mener Trump på denne måten leder USA på vei mot diktaturet.

Trump vil gi føderale myndigheter større makt til å påvirke hva som foregår i utdanningen, helsevesenet og politiet, skriver Keiran Southern, som dekker USAs vestkyst for The Times fra Los Angeles.

Konservative amerikanere har lenge protestert mot utviklingen i skolene, hvor elever indoktrineres i kritisk raseteori, LGBTQ-galskap og andre woke ideer. Trump satser hardt på å nå frem til denne gruppen velgere.

I tillegg har Trump planer om å innføre et anti-woke universitet, American Academy. Dette skal være et nettbasert universitet som vil tilby nesten gratis høyere utdanning til alle amerikanere. Det er foreløpig kun på planleggingsstadiet, så det er ukjent hvordan Trump skal klare dette i praksis.

Ifølge Southern skal Trump også ha sagt at han ønsker å utnytte FBI og Justisdepartementet mot sine politiske fiender, slik Demokratene har utnyttet lawfare mot Trump helt siden Russia Collusion-svindelen.

Han har planer om å straffe leger og sykehus som tilbyr kjønnsoperasjoner til barn. Dette og andre forslag til tiltak får Robert Kagen, en angivelig konservativ kommentator, til å reagere kraftig i Washington Post. Det er ikke vanskelig å gjenkjenne språket.

Et Trump-diktatur er stadig mer uunngåelig. Vi burde slutte å late som.

La oss stoppe ønsketenkningen og innse den harde virkeligheten: USA er på en klar vei mot diktatur, og veien blir kortere for hver dag.

Kritikere av Biden-regimet vil nok mene at dette er projisering. Trump selv har gjentatte ganger hevdet at det er Biden-regimet og hans allierte som truer demokratiet. Under en tale på helgens folkemøte i Cedar Rapids, Iowa, sa Trump at Biden bruker myndighetene som et våpen mot sine politiske motstandere, og oppfører seg som en politisk tyrann fra den tredje verden.

Det er Biden som har behandlet sine politiske motstandere som innenlandske terrorister. Det er woke-mobben som har behandlet foreldre på den samme måte, hvis de misliker at døtrene blir voldtatt på skolen av gutter i skjørt som får adgang til jentenes garderober.

Foreldre protesterer mot at barna lærer kritisk raseteori, politiet griper inn

Ammar Moussa, talsmann for Biden-kampanjen, gjentar de samme beskyldningene om Trump.

– Donald Trumps USA i 2025 er et USA hvor regjeringen er hans personlige våpen for å låse inne hans politiske fiender. Du trenger ikke å ta vårt ord for det – Trump har innrømmet det selv.

Velgerne ser ikke ut til å bry seg så mye om den harde retorikken, og Trump ligger fortsatt godt an til å vinne valget i november 2025.

Også soft-on-crime-politikken til det amerikanske rettsvesenet angripes av Trump. Han krever at såkalte «sanctuary cities» samarbeider med FBI slik at man får deportert kriminelle illegale migranter. I tillegg sier han at alle enheter innen politi og rettsvesen som mottar føderal økonomisk støtte må innføre en tøffere kriminalpolitikk med strengere straffer.

Dette bryter mot klassisk republikansk politikk, som historisk har stått for mindre makt til den føderale staten. Men Trump har vel aldri vært en klassisk representant for GOP. Dessuten er det kun de som mottar føderale midler som må rette seg etter disse kravene. Hvis delstatene ønsker å bestemme selv må de bare si nei til føderale midler. Men som vanlig ønsker man å få både i pose og sekk.

Dessuten hadde Demokratene en helt annen holdning da abortloven Roe vs Wade ble forkastet av U.S. Supreme Court, nettopp med begrunnelsen om at helsevesenet var noe delstatene skulle styre selv.

I kampen for fri abort gjaldt slagordet «My body, my choice». I hysteriet under pandemien var holdningen stikk motsatt, og de som ikke lot myndighetene bestemme over kroppene sine ble straffet.

Som alltid i politikken er de doble standardene skrikende.

Forhåndsbestill «Hvordan myndighetene bløffet oss» av Robert Malone her!»

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.