Fremskrittspartiets leder Sylvi Listhaug. Foto: Emilie Holtet / NTB

FrP mener det allerede er kastet bort milliarder av kroner på Helseplattformen. Nå vil partiet trekke i nødbremsen før det svis av enda mer penger.

Fremskrittspartiet vil fremme forslag i Stortinget om å stanse videre innføring av Helseplattformen.

Partiet vil også vurdere andre løsninger der plattformen allerede er tatt i bruk.

FrP-leder Sylvi Listhaug mener Stortinget nå må gripe inn i denne saken. Regjeringen komme nemlig ikke til å gjøre noe. Helseminister Ingvild Kjerkol (Ap) har uttalt at det er uaktuelt å skrote journalsystemet som har skapt store problemer på St. Olavs hospital og i flere kommuner.

NTB melder om saken.

Listhaug er oppgitt over denne bruken av penger i helsevesenet, hun tegner et temmelig helsvart bilde av den nye Helseplattformen:

– Det er brukt milliarder av helsekroner på et system som ikke fungerer. Det har ført til dårligere pasientsikkerhet, mer byråkrati for ansatte, og det har også vært dødsfall som fylkeslegen har koblet direkte til Helseplattformen, sier Listhaug.

FrP-lederen frykter nå at nye milliarder av helsekroner vil bli sløst bort på dette, og at nye liv kan gå tapt fordi det har gått prestisje i å gjennomføre prosjektet.

Partiet er innstilt på å sette en strek over hele systemet, og gå videre med andre løsninger:

– Det er pasientenes beste og hensynet til ansatte som er grunnlaget for at FrP fremmer forslag om å starte en prosess med å vurdere om det er grunnlag for å heve kontrakten med leverandøren og se på alternative løsninger, sier Listhaug.

FrPs representantforslag vil bli lagt frem i Stortinget neste uke, skriver Sunnmørsposten.

Innføring av stadig nye og antatt bedre IT-løsninger i helsevesenet har lenge vært et milliardsluk og en verkebyll her i landet. Her har det gjennom mange år vært en nærmest resultatløs runddans av politikere, IT-konsulenter og diverse leverandører, mens regningene har tårnet seg opp.

Det har gått så langt at også Riksvisjonen har måttet se på saken, noe man tradisjonelt ikke gjør før det er snakk om bortimot krisetilstander.

Les også: 

FrP ber Kjerkol rydde opp i Helseplattformen: – Kaos

Ny bok fra Document forlag: 

Kjøp «Dumhetens anatomi» av Olavus Norvegicus her!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.