I dagens nyhetsbilde ser vi et ramaskrik fra Palestinakomiteen om at de norske borgerne som er evakuert fra Gaza, og som er uten bosted i Norge, må få hjelp til å finne bolig og få dekket kostnadene til livsopphold.

Bakgrunnen er at nesten 130 av de litt over 190 evakuerte ikke har et sted å bo i Norge.

Dette ble kartlagt av norske myndigheter i Kairo i Egypt før de reiste
til Norge, ifølge Gunnhild Grimstad-Kirkeby, kommunaldirektør i Ullensaker kommune.

– Mange av de evakuerte har ikke et sted å bo, og da må vi sørge for overnatting. Hvis vi ikke kan sende dem direkte til kommunen de tilhører, får de transport til et hotell, sier Grimstad-Kirkeby til Klassekampen.

Men da dukker et spørsmål opp som norske medier ikke tar fatt i.

Hvordan har disse menneskene fått norsk statsborgerskap?

I statsborgerloven § 7 står det nemlig:

«Søkeren må ha klarlagt sin identitet, være minst 12 år, ha bodd i riket de siste syv år, være bosatt og forbli bosatt i Norge».

Hvordan kan man anses som bosatt hvis man ikke har en bostedsadresse?

Line Khateeb, leder i Palestinakomiteen, ser ut til å enten overse dette, eller også ikke å bry seg.

– De norske borgerne uten bosted må få hjelp til å finne bolig og få dekket kostnadene til livsopphold. De har ingen midler her. De får dårlig oppfølging, sier Khateeb.

Støre skal møte Gaza-evakuerte på Gardermoen

Flere har sågar reagert på at Utenriksdepartementet ikke dekker reisekostnadene til de evakuerte.

Waqar Tahir Dar er en av dem.

Dar kaller det et «brudd med norske verdier» at staten ikke vil ta regningen for evakueringen.

– De som kommer, er i en veldig sårbar situasjon. De fleste har ikke sted å bo, penger eller andre eiendeler. Det eneste de fikk med seg, var klærne de hadde på seg og passet sitt. De kommer seg nok ikke i arbeid med det første heller, med tanke på traumeoppfølging og andre problemer relatert til situasjonen, sier Dar.

Da er det litt pussig at loven sier at «for å få norsk statsborgerskap så må inntekten din være mer enn 319 197 kroner i året.»

Helse- og omsorgsdepartementet opplyser at de evakuerte fra Gaza skal bli ivaretatt av hjemkommunene.

På spørsmål om hvordan man håndterer dem som ikke har bolig, opplyser departementet at ansvaret i hovedsak ligger på kommunene, som ifølge departementet er godt forberedt på å håndtere dem som kommer. De evakuerte skal få hjelp til å finne aktuell kommune og bli satt i kontakt med kommunen, skriver Klassekampen.

Men Helse- og omsorgsdepartementet stiller altså ikke et eneste spørsmål ved hvordan disse i utgangspunktet fikk norske statsborgerskap, og ikke minst, hvorfor de var på ferie i hjemlandet som de fleste av dem flyktet fra.

Hvor fikk de forresten penger til flybillettene fra? Hva skulle de leve av i Gaza? Hva levde de av i Norge?

Norsk innvandringspolitikk har jo spilt fullstendig fallitt når man så åpenlyst gir ut statsborgerskap til mennesker som ikke oppfyller kravene for dette.

Forhåndsbestill «Hvordan myndighetene bløffet oss» av Robert Malone her!”

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.