Moskeprosjektet Vi Mår Bra startet i begynnelsen av året som et motreaksjon mot koranbrenningene. Under mottoet «For hver Koran som brennes bygger vi en ny moské» ble det startet en innsamling som har som mål å bygge en ny moské i Sverige hver måned, og prosjektet vil fortsette inntil hver svensk by har minst en moske.

I utgangspunktet ble koranbrenningene brukt til å motivere muslimer i Sverige og andre land til å donere penger, men etter Hamas sitt terrorangrep mot Israel brukes også palestinernes situasjon til samme formål.

I Expressen slår Sofie Löwenmark fast at prosjektet i stor grad bør betraktes som et salafistisk, altså islamistisk ultrakonservativt, prosjekt. Mennene som driver innsamlingene fungerer som predikanter i salafistiske moskeer og på nett, hvor de forkynner sterkt antisemittiske budskap og tar til orde for vold og jihad. Prosjektets lokale styreleder i Ljungby kommenterte for eksempel terrorangrepene 7. oktober med ordene: «Dette er en dag med glede og lykke. Den som ikke gleder seg på denne dagen over seieren til Mujahideen, er en hykler».

Dersom samlingene fører til et stort antall salafistiske moskeer i Sverige, vil en økt spredning av ultrakonservativ islam bli et problem for hele Sverige – ikke bare for storbyregionene hvor salafistene og det muslimske brorskapet har sine høyborg i dag. Löwenmark skriver:

«Det relevanta för samhället som helhet är naturligtvis frågan om vilka som kommer driva moskéerna. Vad barnen kommer att lära sig i koranskolorna, vad moskéledningen har för kvinnosyn, vad som kommer att förkunnas i lokalerna och, i grunden, hur de tongivande i moskéerna ser på det svenska och västerländska samhället.»

I følge kampanjens nettsider er det samlet inn over 100 millioner svenske kroner så langt og tolv byggeprosjekter skal allerede være sikret, blant annet i Hässleholm, Oskarshamn, Kalmar og Vimmerby.  I Vimmerby kjøpte de for eksempel den tidligere Preem-eiendommen, som nå skal bli et møtested for foreningens medlemmer. Hvor mye penger som ble samlet inn til kjøp og oppussing er uklart. Lokalavisen Dagens Vimmerby opplyser at det ble samlet inn over 1,5 millioner svenske kroner – bare i løpet av en helg.

 

 

 


 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.