Palestinsk mann uttrykker sin støtte til Hamas. Foto: AP Photo/Hussein Malla

Det hevdes ofte at «vanlige palestinere» ikke støtter Hamas og andre terrorgrupper. Men en ny meningsmåling viser noe annet.

Det sies gjerne at befolkningen på Gaza, og i palestinske områder for øvrig, ikke støtter terrorgrupper som Hamas, Islamsk Jihad og andre.

Derfor mener mange det er urettferdig at vanlige palestinere rammes av krigen, slik de blir når Israel går inn på Gaza for å angripe Hamas.

Dette er i dag et underliggende hovedargument for internasjonale medier, politikere og aksjonister som protesterer mot Israels krigføring mot Hamas: Det hevdes at en helt uskyldig sivilbefolkning rammes.

Over halvparten positive

Men i en ny meningsmåling viser det seg at støtten til Hamas og andre terrorgrupper er høy blant «vanlige palestinere», det vil si at over halvparten av de spurte støtter gruppen.

Meningsmålingen ble publisert i oktober av Fikra Forum, en del av Washington Institute for Near East Policy, en amerikansk tenketank.

Samnytt har referert saken.

Den viser at flertallet av innbyggerne i Gaza har en positiv oppfatning av Hamas. Den om mulig enda mer ekstreme terrorgruppen Islamsk Jihad er enda mer populær.

Samlet sett uttrykker 57 prosent en positiv oppfatning av Hamas.

Også på Vestbredden får denne terrorgruppen støtte av et flertall av de spurte: På Vestbredden 52 prosent og i Øst-Jerusalem 64 prosent.

Den ekstreme terrororganisasjonen Islamsk Jihad får faktisk størst folkelig støtte i Gaza. Rundt tre fjerdedeler av innbyggerne uttrykker seg positivt til denne gruppen.

Befolkningen slutter i litt mindre grad opp om forbindelsen til regimet i Iran, som sterkt har støttet og mest trolig også bidratt til å koordinere massakren mot Israel 7. oktober.

Rundt 30 prosent av innbyggerne i Gaza ser på Iran som enten en «venn av landet» eller en sikkerhetspartner.

Hamas lite populær i arabiske land

Rundt omkring i araberverdenen er støtten til terrorgruppen Hamas temmelig lunken.

I De forente arabiske emirater og Saudi-Arabia har sympatien for denne gruppen nærmest kollapset.

I en meningsmåling i 2014 (og igjen i 2017) uttrykte omtrent halvparten av UAE-borgere (henholdsvis 44 og 48 prosent) positive synspunkter på Hamas.

I august 2023 var det imidlertid bare 17 prosent som uttrykte et positivt syn.

En lignende trend kan sees i Saudi-Arabia, hvor bare 10 prosent uttrykte en positiv mening nå i august, mens 48 prosent sier at deres mening er svært negativ.

Det må tas et forbehold om at befolkningen i diktaturer har en generell tendens til å besvare meningsmålinger i favør av regimet, da man kan frykte konsekvenser ved å gi kritiske svar.

(Saken er oppdatert kl. 21.15.med link til kilde, Samnytt).

Les også: 

Toppledere i Hamas verdt 11 milliarder dollar nyter et luksusliv i Qatar

 

Kjøp «Dumhetens anatomi» av Olavus Norvegicus her!

Støtt Document ved å kjøpe bøker fra Document Forlag!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.