Natten mellom 9. og 10. november 1938 satte tyske nazister fyr på synagoger, de vandaliserte jødiske hjem, skoler, forretninger, sykehus og gravlunder – og myrdet nærmere ett hundre jøder. 

91 jøder drept

Denne natten er gått over i historien som «Krystallnatten» på grunn av alt det knuste glasset som lå i gatene. Tusen synagoger og bønnerom ble vandalisert eller satt i brann, 7500 butikker ble ødelagt og plyndret i en landsomfattende pogrom mot jødiske samfunn i Tyskland. 

Jødiske nabolag ble angrepet og 91 jøder ble drept i en kulminasjon på flere års antijødisk politikk og trakassering.

Kriminalisering av folkegruppe

Efter Krystallnatten hardnet forholdene for de tyske jødene seg til. I kjølvannet ble rundt 30.000 jødiske menn arrestert og sendt til nazistenes konsentrasjonsleire. 

Dette var første massearrestasjoner av jøder uten annen begrunnelse enn at de var jøder.

De som fysisk sto bak volden var først og fremst funksjonærer fra de tyske nasjonalsosialistene – Nationalsozialistische Deutsche Arbeiterpartei – samt medlemmer av Sturmabteilung (SA) og Hitlerjugend.

Opptakten til Krystallnatten

Hitler trodde på en internasjonal jødisk sammensvergelse som sto bak både den sovjetiske bolsjevismen og den angelsaksiske kapitalismen – og at Tyskland en gang for alle måtte frigjøre seg fra deres innflydelse.

Hverken velkommen eller trygg

Fra midten av 1935 ble trakasseringen av jøder gradvis intensivert. Adolf Eichmann fikk i oppgave å iverksette en politikk som presset jødene til å emigrere «frivillig». 

I årene som fulgte ble jødene nektet adgang til teatre, kinoer, museer og restauranter. De fikk forbud mot å bruke offentlig transport og mot å eie sykler. Innkjøp var begrenset til én time om dagen, og det var strengt portforbud om kvelden. Jøder fikk ikke lov til å kjøpe sigarer eller blomster. De fikk heller ikke lov til å eie telefon eller skrivemaskin. 

Efterhvert måtte de bære et gult skilt for visuelt å adskille fra andre og de betalte ekstra skatt.

I 1935 kom Nuremberg-lovene, det juridiske grunnlaget for for å segregere jødene. Statsborgerskap ble begrenset til personer med «tysk blod» og jødene redusert til rene undermennesker uten politiske rettigheter.

Opptakten til Holocaust

Høsten 1938 fikk Herschel Grynszpan, en 17 år gammel polsk jøde bosatt i Frankrike, vite at nazistene hadde forvist hans foreldre til Polen fra Hannover i Tyskland. 7. november 1938 skjøt den opphissede tenåringen Ernst vom Rath, en tysk diplomat i Paris.

Rath døde to dager senere av skadene. I begravelsen deltok Hitler. Propagandaminister Joseph Goebbels utnyttet attentatet til å hisse opp et antisemittisk vanvidd.

Voldsomhetene under Krystallnatten markerte et vendepunkt mot en mer voldelig behandling av jøder og varslet at antisemittisme ikke var av forbigående karakter.

Under annen verdenskrig iverksatte Hitler sin såkalte endelige løsning på «jødeproblemet» der rundt seks millioner europeiske jøder ble systematisk drept i det som senere er blitt kjent som Holocaust.

De unevneliges jødehat

I 2020 holdt daværende statsminister Erna Solberg en feig tale om gjenoppblomstring av antisemittisme på årsdagen for Krystallnatten. Hun valgte å bygge videre på «Den store løgnen» vårt samfunn i økende grad hviler på og trakk frem nazistenes jødehat. Islam og muslimsk jødehat berørte hun ikke.

Av politisk nyttehensyn å glatte over hvor vår tids jødehat kommer fra, er å vende seg mot jødene. Vi må håpe at vårt samfunn er i stand til å fostre klokere ledere enn Erna Solberg.

I Norge idag …

I Norge idag avlyser russen sin markering av Krystallnatten fordi de ikke vil «velge side» – de stiller seg med andre ord nøytral i et spørsmål der jødene står på den ene siden og nazistene og muslimene på den andre. Hamas skapte sin egen versjon av Krystallnatten 7. oktober. 

I Norge idag trekker Det mosaiske trossamfund seg fra markeringen av Krystallnatten foran Stortinget. De velger å ha sin egen markering ved synagogen i Oslo av begrunnet bekymring for at markeringen foran Stortinget skal handle om alt annet enn drapene på jøder i Nazi-Tyskland.

Importvare

I 1938 var drapsmennene blitt oppildnet av nazistenes jødefiendtlige propaganda. Idag blir jødehatet importert fra Midtøsten og Nord-Afrika av EU, FN og internasjonale konvensjoner. 

Haj Amin al Husseini, palestinernes første religiøse og politiske leder, sto på god fot med Adolf Hitler. Der Hitler slapp i 1945 følger al Husseinis arvtagere opp: I likhet med 1938 ser vi overalt økende vold og angrep mot jøder. Fra (og med) 7. oktober har antall antisemittiske episoder begått av Hamas’ ideologiske medspillere eksplodert i et omfang vi ikke har sett siden annen verdenskrig. Jødene skal hverken føle seg velkommen eller trygg i Europa. 

Bit for bit …

Bit for bit underkaster vi oss det islamske herrefolket. Eksemplene er uendelige og man trenger ikke peke på det mest åpenbare som for eksempel at vi på et par tiår har fått rundt 220 moskeer i Norge – pluss aktivitetssenter med skytebane

Underkastelsen skjer på mikronivå: I Tyskland skal ikke barnehaven lenger hete Anne Frank. I Norge skal ikke Askim-russen markere Krystallnatten. 

Når russen bøyer av for antisemittismen tar de et standpunkt hvis rekkevidde de kanskje ikke overskuer. 

Vi advarer mot følelsesmessig forstyrrende bilder:

Denne tweeten ble for sterk for Twitter, eller X som det nu heter. Den viste blant annet halshugging av jøder med jordbruksredskaper.

Men er det ikke jøder, så har det alltids vært andre å la det gå ut over:

 

Les boken «Det ufattelige var sant»!

Walter Laqueur spør i boken «Det ufattelige var sant» hvorfor det var slik motstand mot å tro på det som ble fortalt om jødehat og drap på jøder.

Kjøp boken «Det ufattelige var sant» av Walter Laqueur fra Document Forlag.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.