Fra havnen i Tobruk i Libya. Foto: Maher A. A. Abdussalam / Wikimedia.

Russland er i ferd med å inngå en militær avtale med den libyske opprørs­generalen Khalifa Haftar, som kontrollerer de østlige delene av Libya, med sikte på å etablere en marinebase i det nordafrikanske landet.

Det sier kilder med innsikt i saken som har bedt om ikke å bli identifisert, til Bloomberg.

Opplysningen vitner om at den substansielle stillstanden i Ukraina-krigen ikke har svekket Russlands appetitt på internasjonalt stormaktsspill, i dette tilfellet i en del av Sør-Europas nærområde som preges både av illegal migrasjon og politisk ustabilitet og uro.

Dermed fortsetter Russland å utfordre Vesten:

The escalation of Russian activity in Libya represents a fresh challenge to the U.S. and its European allies, which are already locked in a standoff with the Kremlin over its invasion of Ukraine and the country’s potential role in any wider Middle East conflict stemming from the Israel-Hamas war. Russia has been heavily active in neighboring Syria throughout that country’s decade-long civil war.

USAs regjering tar utfordringen svært alvorlig, skriver Bloomberg, ikke minst med tanke på at en base i Libya vil øke Russlands evne til å spionere på EU.

Russland trakk allerede i militære tråder i Nord-Afrika fra før:

Russia has had a covert presence in the North African oil exporter for several years via the Wagner mercenary group, which moved in during the power vacuum and civil war that followed the NATO-backed removal of Muammar Qaddafi in 2011.

Landet er i dag delt i to områder med rivaliserende regjeringer, der Vesten støtter regjeringen i Triopli, mens Russland støtter opprørsgeneral Khalifa Haftars regjering i Tobruk.

Og trolig er det nettopp i Tobruk at den russiske marinebasen er påtenkt:

Russian warships may also get permanent docking rights at a Libyan port, most likely Tobruk, located just a few hundred kilometers across the Mediterranean from Greece and Italy, according to other people with knowledge of the talks.

Russlands militære nærvær i Middelhavet føyer seg inn i en langsiktig russisk strategi for destabilisering av Europa, der det også er mulig å tilrettelegge for økt asylmigrasjon til vår verdensdel.

 

Kjøp boken av Alf. R. Jacobsen!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.