Bolivia bryter de diplomatiske båndene til Israel som følge av den israelske krigføringen mot Gazastripen.

Det søramerikanske landet har besluttet å bryte de diplomatiske båndene som en «avvisning og fordømmelse av den aggressive og uforholdsmessige israelske militæroffensiven som gjennomføres på Gazastripen og som truer internasjonal fred og sikkerhet», står det i en uttalelse fra utenriksdepartementet i La Paz.

Bolivia oppfordrer samtidig til stans i angrepene på Gazastripen.

Uttalelsen kom etter at Bolivias president Luis Arce hadde møtt den palestinske ambassadøren til landet, Mahmoud Elalwani.

Israel og Bolivia gjenopptok diplomatiske forbindelser og utvidet samarbeidet seg imellom i 020. Det skjedde etter at Bolivias daværende venstreorienterte president Evo Morales i 2009 brøt båndene til Israel som følge av landets militæroperasjoner på Gazastripen.

Forut for tirsdagens uttalelse fra Bolivia hadde Morales kritisert landets regjering og oppfordret den til å bryte båndene til Israel.

Chile kaller hjem landets ambassadør til Israel for konsultasjoner, sier president Gabriel Boric.

Boric skriver i en melding på X at den chilenske ambassadøren Jorge Carvajal kalles hjem på grunn av «Israels brudd på internasjonal folkerett» på Gazastripen.

– Chile fordømmer på det sterkeste og følger med på disse militæroperasjonene med stor bekymring, skriver Boric videre.

Colombias president Gustavo Petro henter hjem landets ambassadør fra Israel til konsultasjoner.

– Jeg har besluttet å kalle hjem vår ambassadør i Israel til konsultasjoner, skriver Petro i en melding på X.

– Hvis ikke Israel stanser massakren på det palestinske folket, kan vi ikke lenger være til stede der, skriver han videre.

 

 

Kjøp bøker fra Document!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.