MDG ønsker å legge frem et forslag i Stortinget om en egen anti-korrupsjonsetat.

– Verken Ap eller Høyre har tatt innover seg alvoret i disse habilitetssakene, sier MDGs medlem i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité, Lan Marie Berg til Dagsavisen.

Berg mener det har tatt for lang tid før det ble snakk om konsekvenser for de involverte.

– Det vi ser både i Anniken Huitfeldts og Erna Solbergs saker, er at alt tar for lang tid. I Huitfeldts tilfelle tok det tid før saken i det hele tatt fikk konsekvenser og hun måtte gå, selv om det var helt tydelig at dette var en alvorlig sak, spesielt for en utenriksminister, sier hun.

Berg mener at det har blitt forsøkt å dempe alvorligheten i det som har skjedd ved å introdusere nye begrep som «uvitende inhabil», og at man i Erna Solbergs sak fortsetter å skyve ektemannen foran henne.

Berg prøvde onsdag i Stortingets spørretime å få Støre med på et forslag om opprettelse av en egen anti-korrupsjonsetat etter fransk mønster, men det avviste han.

Støre påpekte at Norge har skjerpet retningslinjene i «Håndbok for politisk ledelse», gjennomgår rutinene i de ulike departementene, og at man ellers har Økokrim, domstoler og Riksadvokaten.

– Jeg er ikke sikker på at de landene som oppretter en anti-korrupsjonsetat er helt sammenlignbare med Norge, sa Støre, som sa han tviler på at en slik etat er i norsk tradisjon.

Men Berg viser til at internasjonale organer lenge har kritisert Norge for at vi har vært for naive når det gjelder korrupsjon og habilitet.

– Nå ser vi resultatet av det. Det er jo veldig alvorlig når en tidligere statsminister i åtte år har sittet med en ektemann som har handlet med aksjer når man har tilgang på informasjon som ikke de fleste har. Ektepar har felles økonomi; det er derfor man i Europa og i andre land som har jobbet mot korrupsjon, har vært veldig opptatt av å inkludere ektefeller, sier Berg, som mener åpenhet og kontroll er helt avgjørende for et tillitssamfunn som Norge.

 

 

Kjøp bøker fra Document!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.