Hans Jørgen Lysglimt Johansen fra Alliansen under Arendalsuka. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Partiet Alliansen mister all statlig støtte, har Partilovnemnda bestemt. Partiet ledes av Hans Jørgen Lysglimt Johansen.

Et ferskt vedtak fra Partilovnemnda slår fast at «Alliansen – Alternativ for Norge» ikke oppfyller minstekravene for å motta statlig partistøtte, ifølge nettavisen.

Partiet, som ledes av Hans Jørgen Lysglimt Johansen, har siden 2017 fått om lag 1,5 millioner kroner i partistøtte.

NTB melder om saken.

Begrunnelsen for vedtaket er at partiet ikke oppfattes som et reelt politisk parti, men mer som et politisk enmannsprosjekt som ønskes finansiert av det offentlige.

«Tross sin status som registrert politisk parti, fremtrer det snarere som drevet av én person som benytter tilskudd etter partiloven til å finansiere virksomhet som han selv initierer og driver», konkluderer nemnda.

Bakgrunnen er brudd på den såkalte signaturplikten i partiloven. Den skal sikre at andre enn lederen går god for økonomirapporteringen, og at den er forankret i en partiorganisasjon.

Lysglimt Johansen har ingen kommentar til vedtaket, som ikke kan påklages.

Ved Stortingsvalget 2021 fikk partiet 2 489 stemmer som tilsvarer 0,1 % av avgitte stemmer.

Alliansens liste til høstens kommunevalg i Oslo inneholdt komikere, personer fra ulike politiske partier, med flere. Johan Golden var oppført som førstekandidat.

Han ble mot sin vilje ført opp også på liste ved kommunevalget for Alliansen i 2019, holdt da pressekonferanse om forholdet og uttrykte at han var fullstendig uenig med Lysglimt Johansen.

Les også: 

Lysglimt løper linen helt ut

Gode bøker fra Document! Bestill i dag:

Støtt Document ved å kjøpe bøker fra Document Forlag!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.