NTB

Påtalemyndigheten mener Alliansen-leder Hans Jørgen Lysglimt Johansen har bedrevet grovt Nav-bedrageri og hatefulle ytringer. Selv nekter han straffskyld.

– Han nekter straffskyld etter hele tiltalen, det være seg bedrageridelen og det som går på hatefulle ytringer, sa Johansens forsvarer, advokat Robert Antonsen, til NTB i forrige uke.

Rettssaken mot ham starter tirsdag i Oslo tingrett. Det er satt av to uker til den.

Hans Jørgen Lysglimt Johansen (52) må forsvare seg mot en tiltale som omfatter en lang rekke poster som aktoratet mener rammes av straffelovens forbud mot diskriminerende eller hatefulle ytringer framsatt på Twitter, videotjenesten BitChute, Tiktok, og Instagram.

– Det er snakk om ytringer framsatt på nettet, der formen er både skrevne meldinger, videoer der tiltalte snakker, og såkalte memes, sa statsadvokat Carl Graff Hartmann til Filter Nyheter
i forbindelse med at tiltalen ble gjort kjent i fjor vinter.

Skal filme forklaringen

Johansen har varslet at han ønsker å filme sin egen forklaring i rettssalen. Dette har han ifølge Dagsavisen
fått rettens tillatelse til.

Vanligvis er det ikke tillatt med opptak av film under rettssaker. Lysglimt Johansen har også fått tillatelse til å publisere opptaket av sin egen forklaring.

Mener han er beskyttet av ytringsfriheten

Ytringene Lysglimt Johansen er tiltalt for, var rettet mot jøder, muslimer og personer med homoseksuell orientering. De ble publisert i perioden fra 2017 til 2021.

– Ytringene må forstås og tolkes inn i den sammenhengen de er framsatt i. Min klient mener de er beskyttet av ytringsfriheten, sier Antonsen.

Alliansen-lederen er også tiltalt for forsikringsbedrageri og Nav-bedrageri. Ifølge tiltalen skal han ha fått over 665.000 kroner for mye i dagpenger fra Nav i perioden 2017 til 2019.

Lysglimt Johansen og partiet Alliansen har flere ganger vært i hardt vær, ikke bare for den utilslørte måten de kommuniserer offentlig, men også blant annet for i 2021 angivelig å ha lokket elever ved en skole i Bærum med 500-lapper for å si nei til koronavaksine.

(©NTB)

Les også

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.