Den danske forskeren Tina Wilchen Christensen mener nedbyggingen av de nordiske velferdssamfunnene er årsaken til terror og kriminalitet.

Christensen, som forsker på radikaliseringsprosesser, ekstremisme og terrorisme, sier at hun frykter mer kriminalitet og vold i Norden i årene fremover.

– Det er flere årsaker til at unge blir terrorister eller kriminelle. Den kanskje viktigste årsaken er den systematiske nedbyggingen av velferdsstaten i Norden. Det har skjedd gjennom de siste 30–40 årene, sier Christensen til Dagbladet.

Hun mener nedbygging av fellesskolen, mindre ressurser til de offentlige skolene, nedleggelser av fritidsklubber, stengte biblioteker og idrettsklubber, er årsaken til vold, terror og kriminalitet.

– Samfunnet har forandret seg. Politikerne har tatt en beslutning om at det skulle bli et konkurransesamfunn. Det som en gang var en velferdsstat, har blitt et konkurransestat hvor penger og det materielle har blitt det viktigste. Solidariteten og at alle skulle være med, som kjennetegnet velferdssamfunnene i Norden, har tapt, sier forskeren ved Aarhus Universitet.

Hun mener videre at grunnen til at så mange innvandrere er kriminelle, er krav vi stiller til dem.

– En viktig faktor til utenforskapet er at vi setter andre krav til barn og ungdom av første og andregenerasjonsinnvandrere. Selv om de er født her, blir de ikke akseptert på samme måte som andre fra Norge, Sverige og Danmark. Er det noe som er galt, får de skylda. Selv om du tar en utdannelse, er det vanskeligere å få jobb når du heter Muhammed, sier Tina Wilchen Christensen.

NRK bytter navn på «Jungeltelegrafen»: – Kan virke belastende

Forskeren mener sågar at det er vår egen skyld at innvandrere ikke blir integrerte.

– Virkeligheten er at det er langt vanskeligere for de som ikke har nordisk etnisitet å bli en del av samfunnet. Alle vil noe, men når du ikke får adgang og blir stengt ut fra fellesskapet er det vanskelig å bli en integrert del av samfunnet, sier sosialantropologen, som avslutter på følgende vis:

– Spørsmålet er hvorfor vi som er etniske norske, svenske og danske er så sikre på at det vi gjør er riktig, mens andre er kulturelle idioter.

 

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir»!  Du kan også kjøpe den som e-bok.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.